17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.09.2023 / 20:25 Obrazovanje - Jednoobrazno

Učenici u Kantonu Sarajevo će se educirati o dešavanjima tokom opsade Sarajeva

Učenici u Kantonu Sarajevo će se educirati o dešavanjima tokom opsade Sarajeva
Foto: Kanton Sarajevo

Edukativni materijal za sve učenike u Kantonu Sarajevo o masovnim stradanjima građana tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1995. godina prezentiran je danas u OŠ „Fatima Gunić“ gdje je resorna ministrica Naida Hota-Muminović istakla da se radi o dobrom materijalu za podučavanje kako bi se učenici pripremili na ovu vrstu edukacije i nastavili graditi kulturu sjećanja.

- Sarajevo je bilo jedan otvoreni logor, a civili koji su preživjeli te golgote u najdužoj opsadi jednog grada u modernijoj historiji itekako imaju obavezu da ta svoja sjećanja prenose dalje, a školski sistem je najbolji način da to radimo - kazala je ministrica Hota Mumunović.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je kako je veoma važno da se govori o dešavanjima tokom 1.425 dana opsade grada i prenosi istina na mlađe generacije, jer kulturom sjećanja čuva historija od zaborava.

Ovu izradu edukativnog materijala inicirao je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo