17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.09.2023 / 23:51 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić razgovarala sa Vučićem o mjerama povodom situacije na Kosovu

Brnabić razgovarala sa Vučićem o mjerama povodom situacije na Kosovu
Foto:Instagram

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 25. septembra u video poruci na Instagramu da je završila sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o mjerama koje treba preduzeti povodom situacije na Kosovu.

Međutim, ona nije navela šta je na sastanku odlučeno.

Brnabić je demantovala navodna tumačenja pojedinih medija u Srbiji da je Vučić na konferenciji za novinare 24. septembra "svu krivicu za krvoproliće prebacio na Srbe (na Kosovu)".

"Ne postoji osoba u Srbiji koja nije jasno čula da je Aleksandar Vučić rekao da je jedini, jedini i isključivi krivac za krvoproliće na Kosovu i Metohiji, (premijer Kosova) Aljbin (Albin) Kurti i njegova politika", navela je Brnabić.

Ona je ponovila Vučićevu raniju izjavu i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Policiju Kosova je 24. septembra u ranim jutarnjim satima napala grupa maskiranih i naoružanih lica na sjeveru Kosova, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Poginuo je kosovski policijski narednik Afrim Bunjaku, dok je nekoliko drugih policajaca povrijeđeno.

Zvaničnici za sprovođenje zakona na Kosovu objavili su da su četiri osumnjičena napadača ubijena, a šest osoba je uhapšeno.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror".

Vučić je negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo