20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

26.09.2023 / 12:40 Crna hronika - GP BiH

Kod Zvornika uhapšen Afganistanac zbog pokušaja krijumčarenja migranata preko Drine

Kod Zvornika uhapšen Afganistanac zbog pokušaja krijumčarenja migranata preko Drine
Foto: Granična policija BiH
U okviru operativne akcije "Drina", pripadnici Granične policije BiH (GP BiH) su danas na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), uhapšena je i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba bit će predata tužiocu Tužilaštva BiH.

Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo