0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

26.09.2023 / 17:32 BiH - Državni ministar

Hurtić: 'Rješenje protiv energetskog siromaštva su sistemska rješenja svih nivoa vlasti'

Hurtić: 'Rješenje protiv energetskog siromaštva su sistemska rješenja svih nivoa vlasti'
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Ovogodišnji Sarajevo Energy and Climate Week otvorio je danas ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić. U svom govoru istaknuo je, između ostaloga, kako se zalaže da svaki građanin ove zemlje ima pristup energiji radi poboljšanja životnog konfora.

Kazao je kako su povratničke porodice često suočene s raznim izazovima, a energetsko siromaštvo jedan je od njih.

- Mnoge od ovih porodica se vraćaju u obnovljene domove koji često nisu adekvatno opremljeni za pružanje osnovnih uslova života, uključujući i pristup električnoj energiji. Ovo ograničenje ima ozbiljne posljedice po njihovo blagostanje i integraciju u zajednicu. Socijalno ugrožene kategorije također pate od nedostatka pristupa energiji. Njihova ograničena ekonomska sredstva često ih sprječavaju da obezbijede osnovne energetske potrebe. To znači da se suočavaju sa teškim izborima, poput toga da li da troše novac na osnovne potrebe, poput hrane i zdravstvene zaštite, ili na plaćanje računa za energiju. Ova dilema ih stavlja u još veći rizik od energetskog siromaštva, istaknuo je ministar Hurtić, saopćeno je iz Ministarstva.

Iznio je prijedlog da putem sistemskih rješenja, možemo pružiti podršku tim porodicama i osigurati da imaju pristup električnoj energiji.

- Da bismo uspješno implementirali sistemsko subvencioniranje, potrebna nam je saradnja svih relevantnih aktera - vladinih institucija, nevladinih organizacija, energetskih kompanija i samih kupaca energije. Ovaj izazov zahtijeva cjelovit i koordiniran pristup kako bi se osiguralo da sredstva budu usmjerena tamo gdje su najpotrebnija. Ova sedmica je prilika da razmijenimo ideje, pokrenemo dijalog i zajednički radimo na stvaranju održive i inkluzivne energetske budućnosti. Samo kroz solidarnost i saradnju možemo ostvariti pozitivne promjene i poboljšati kvalitet života svih naših sugrađana, zaključio je ministar Hurtić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo