11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

26.09.2023 / 22:49 BiH - Sarajevo

Predstavljen zbornik radova "Muslimani u službi mira - muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja"

Zbornik radova "Muslimani u službi mira - Muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja", promoviran je danas u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Zbornik je priredilo Vojno muftijstvo u saradnji sa brojnim vojnim imamima iz zapadnih zemalja i šefovima kapelanskih službi u vojsci.

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić je ukazao na značaj završetak projekta pripreme i izdavanja ovog zbornika, kazavši da je on svojevrsna hrestomatija propisa i procedura o načinima organiziranja i realizacije vjerskih aktivnosti u oružanim snagama zapadnih zemalja koje imaju uspostavljenu imamsku službu.

- U okviru obilježavanja rebiul-evvela danas smo upriličili promociju ovog zbornika, u kojem je pisalo deset autora, iznoseći svoje iskustvo organizacije funkcionisanja vjerskih službi. Promocijom smo željeli odaslati i poruku o iskustvima Bosne i Hercegovine, da kao autohton narod, zajedno sa drugima u Evropi, gradimo prijateljske, bratske, odnose i promoviramo dobro u službi mira - izjavio je muftija Pašalić.

Muftija je naglasio da ovaj zbornik nudi i prikaz činjenice da su imamska služba i imami/kapelani most u međusobnom razumijevanju i poštovanju vlasti.

- Važno je da se i muslimani i nemuslimani upoznaju sa sadržajem ovog zbornika, on može biti podsticaj za veće samopoštovanje muslimana, ali i međusobno razumijevanje i poštovanje muslimana i sljedbenika drugih vjera koji dijele isti životni prostor i vrijednosti - kazao je muftija.

Promotori su, pored muftije Hadis-ef. Pašalića, bili Ali Eddaoudi, brigadir i glavni imam u vojsi Nizozemske, Najeeb ur Rehman Naz, major i imam u vojsci Norveške i Hafiz Asim, savjetnik u Ministarstvu odbrane Velike Britanije.

- Zahtjevi za uslovima za ispunjavanje vjerskih potreba su povećane. Oružane snage su uvijek sa dobrodošlicom gledale na ovakav razvoj događaja. Tokom godina su implementirale nekoliko mjera da bi podržale vjerske potrebe svojih pripadnika. Kao primjere možemo nabrojati mogućnost žena da nose hidžab, mjesta za molitvu, kao i halal hrana. Pravo na slobodno ispovijedanje vjere je univerzalno, i ono se primjenjuje i za oružane snage - kazao je Najeeb ur Rehman Naz.

Imam Hafiz Asim, savjetnik u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, prenio je svoja iskustva, navodeći da je jedno vrijeme bio jedini muslimanski kapelan u oružanim snagama svoje zemlje. S tim u vezi, zahvalio je Vojnom muftijstvu na iniciranju izrade ovog zbornika.

- Mnogi su bili protiv integracije muslimana u oružane snage. To je bio važan posao, ali i danas imamo mnogo toga za uraditi na tom polju. Generalno, ova knjiga je veoma važan korak. Važno je da se prave mostovi, a knjiga jasno pokazuje kako muslimani vode u ovim aktivnostima - naglasio je on.

Ali Eddaoudi, brigadir i glavni imam u vojsci Nizozemske, istaknuo je da nas ova publikacija "vodi u svijet imama koji služe u oružanim snagama Zapada".

- Publikacija uključuje različite ideje i slike o dužnostima imama u oružanim snagama i ponekad izazovima sa kojima se susrećemo - ocijenio je on.

 Po završetku Treće međunarodne konferencije vojnih imama/kapelana koja je održana u Sarajevu 2019. godine, organizator ovog skupa Vojno muftijstvo je predložilo da imami/kapelani prirede zbornik pod nazivom "Muslimani u službi mira - Muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja".

Na stranicama ove knjige čitatelji će biti upoznati s imamskim službama. Također, radovi su usmjereni i na izazove sa kojima se suočavaju. Ovaj zbornik nudi bolje razumijevanje vjerskog života muslimana u oružanim snagama zapadnih zemalja, te je doprinos u rješavanju dilema i izazova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo