14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

26.09.2023 / 23:24 Fudbal - Austrija

Salzburg u paklenoj atmosferi kod navijača kojima je 'oteo' klub, Dedić strijelac

Salzburg u paklenoj atmosferi kod navijača kojima je 'oteo' klub, Dedić strijelac
Foto: X

Fudbaleri Salzburga su u šesnaestini finala austrijskoga kupa u dugo očekivanoj utakmici u gostima pobijedili Austriju iz Salzburga 4:0.

Golove su postigli bh. reprezentativac Dedića u 8., Forson u 63. i 74. te Pavlović u 83. minuti.

Utakmica je austrijskoj javnosti bila puno zanimljivija zbog njene historije nego zbog samog rezultata jer je moćni Salzburg bio ogromni favorit protiv trećeligaša.

SV Austria Salzburg bio je klub koji je koncern Red Bull kupio 2005. godine i od njega napravio sadašnji najuspješniji austrijski klub. Promijenili su mu ime, a tradicionalnu ljubičastu boju zamijenili su crveno-bijelom što su navijači Austrije doživjeli kao otimanje kluba.

 

Ogorčeni takvim raspletom, navijači su iste godine osnovali novi klub SV Austria Salzburg koji se počeo takmičiti od najnižeg ranga te je stigao do treće lige. Navijači su željno iščekivali prvi susret s "otmičarima" i dočekali su ga u paklenoj atmosferi na stadionu Max-Aicher.

Red Bull je kasnio na utakmicu jer se teško probijao kroz masu navijača koji su ga okružili i zbog sigurnosnih razloga utakmica je kasnila pola sata. Navijači Austrije priredili su spektakularne koreografije, a omražene goste dočekali su s koreografijom na kojoj Wolfgang Amadeus Mozart violinom tuče bika uz poruku "U Salzburgu sviramo samo violinu" što je bila aluzija na ljubičastu boju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo