-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

27.09.2023 / 10:43 Crna hronika - "Alterego" 1 i 2

U dvije akcije SIPA-e 13 uhapšenih

U dvije akcije SIPA-e 13 uhapšenih
Foto: Arhiva

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjaluci, na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca izveli akcije "Alterego" 1 i 2, kada su pretresali na 15 lokacija i uhapšeno je 13 lica.

 

"Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela", saopštili su iz SIPA.

Osumnjičeni su sprovedeni u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja, nakon čega su predati u dalju nadležnost postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva.

Aktivnosti su provedene zbog sumnje u organizovani kriminal, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, nedopušteno skladištenje robe i krijumčarenje, propisana Krivičnim zakonom FBiH, kao i udruživanje radi vršenja krivičnog djela, falsifikovanje isprave, izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

"Saradnja prilikom realizacije ovih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona", naveli su iz SIPA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo