17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

27.09.2023 / 16:38 Politika - Predsjednik RS

Dodik iskoristio novi zakon: Podnio krivičnu prijavu za klevetu

Dodik iskoristio novi zakon: Podnio krivičnu prijavu za klevetu
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Sporne izmjene Krivičnog zakonika RS su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana. Prva prijava u najvećem gradu Republike Srpske došla je upravo od Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tvitom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima, sazanje portal CAPITAL.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za CAPITAL da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.

“Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS”, naveli su u OJT.

Druge detalje nisu željeli da otkriju.

Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo