0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

27.09.2023 / 16:47 Politika - Predsjedništvo BiH

Bećirović sa Van den Dolom o aktuelnoj situaciji u BiH

Bećirović sa Van den Dolom o aktuelnoj situaciji u BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Nizozemske u BiH Hendrikom Geritom Kornelisom Van den Dolom (Hendrik Gerrit Cornelis Van den Dool) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dviju zemalja.

Bećirović je upoznao ambasadora Van den Dola sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti antidejtonske aktivnosti s ciljem bržeg nastavka evropske i euroatlantske integracije, te da se ne smiju potcjenjivati opasnosti u Bosni i Hercegovini.

U okviru nastupne posjete, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Van den Dol rekao je da je Nizozemska predana pružanju podrške stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini te je poručio da Nizozemske podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Posebnu pažnju poklonio je pitanju Srebrenice i naglasio da Nizozemska ima blisku saradnju sa Majkama Srebrenice i Memorijalnim centrom Potočari.

Bećirović i Van den Dol konstatirali su da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, a da se ekonomski odnosi, s obzirom na postojeće potencijale, trebaju unaprijediti.

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine i Nizozemske predstavlja i bosanskohercegovačka dijaspora. U Kraljevini Nizozemskoj živi oko 60.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo