0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

27.09.2023 / 19:44 Politika - Zajednička izjava

Ambasadori PIC-a: RS želi staviti NVO pod striktan nadzor vlasti

Ambasadori PIC-a: RS želi staviti NVO pod striktan nadzor vlasti
Foto: Vijesti.ba

Ambasadori UO PIC-a dali su zajedničku izjavu o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS.

Izjavu prenosimo u nastavku:

- Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije. Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija. Upravni odbor PIC-a poziva poslanike RS da glasaju protiv predloženog zakona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo