0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.09.2023 / 07:44 Politika - Nakon razgovora sa Konakovićem

Chollet: Ojačavamo predanost SAD-a zaštiti bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Chollet: Ojačavamo predanost SAD-a zaštiti bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta
Foto: Twitter

Glavni savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Derek Chollet poručio je da SAD ojačava predanost zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

On se u Washingtonu sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u ponedjeljak.

"Sastao se s ministrom vanjskih poslova Konakovićem iz Bosne i Hercegovine kako bi ojačao predanost SAD-a zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Razgovarali smo i o saradnji na reformama za euroatlantski put BiH", napisao je na platformi X Chollet.

Nakon razgovora sa Cholletom, savjetnikom državnog sekretara SAD, Konaković je govorio za Vijesti.ba o detaljima razgovora.

Poručio je kako su Amerikanci zabrinuti zbog poteza iz RS, ali da su uz BiH i spremni na reakciju.

- Još jednom mogu reći ono što sam govorio nakon susreta sa Blinkenom. Impresivno je koliko ljudi u State Departmentu zaista prate dešavanja u Bosni i Hercegovini, koliko do u detalje znaju šta se dole dešava. Pogotovo zbog momentuma, kada Bosna i Hercegovina pokušava isporučiti svoje obaveze iz 14 prioriteta da se što više približi Evropskoj uniji. Mnogo smo vremena o tome razgovarali i naravno o jačanju odnosa sa SAD, koje ja smatram najvažnijim vanjskopolitičkim partnerom Bosne i Hercegovine i sigurno najposvećenijim i najiskrenijim. Razgovarali smo o mnogo detalja u kojima je još jednom iskazana bezrezervna podrška SAD-a Bosni i Hercegovini, njenom evropskom, njenom euroatlanskom putu, suverenitetu i integritetu. Dakle, još jednom, zaista prijateljske poruke, kazao je Konaković za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo