0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

28.09.2023 / 09:20 Ostali sportovi - Varšava

Poljska želi biti domaćin Olimpijskih igara 2036. godine

Poljska želi biti domaćin Olimpijskih igara 2036. godine
Foto: FENA

Poljska će se takmičiti za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2036. godine, izjavio je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda.

Poljska, koja je ovog ljeta bila domaćin Evropskih igara u Krakovu, Zakopaneu, Chorzowu i još nekim gradovima, nikada nije bila domaćin Olimpijskih igara.

- Nakon konsultacija sa poljskim olimpijskim komitetom, ministrom sporta i vladom, želio bih da najavim da je naša ambicija i namjera da započnemo napore za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2036. godine - rekao je Duda na konferenciji za novinare u Zakopanama, prenosi Reuters.

Duda je podsjetio na Evropsko prvenstvo u nogomtu 2012. godine, koje su zajednički organizovale Poljska i Ukrajina, i rekao da je to bio "veoma važan proboj i uspješan" sportski događaj za Poljsku.

- Naši poljski prijatelji već su uspješno pokazali da imaju sve što je potrebno za organizaciju velikih međunarodnih sportskih događaja najvišeg kvaliteta - rekao je Hasan Arat, član Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta (EOC).

Međunarodni olimpijski komitet dodijelio je Brisbanu Igre 2032, dok je nekoliko potencijalnih kandidata zainteresovano za igre 2036, uključujući Meksiko i Indoneziju. Indija također razmatra kandidaturu, a Turska, Mađarska i gradovi u regiji Zaljeva također bi se mogli pridružiti.

Pariz će biti domaćin Ljetnih igara sljedeće godine, a Los Angeles 2028. godine.

Još prije toga, poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska organizirati Svjetsko prvenstvo u odbojci 2027. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo