-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

28.09.2023 / 10:39 Politika - Intervju "Jedan"

Filandra: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora procesa na Balkanu

Filandra: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora procesa na Balkanu
Foto: Vijesti.ba

„Sasvim je bjelodano jasno svima da se desilo nešto novo u odnosu na prethodne segmente krize između Kosova i Srbije, ali mislim da se još u ovoj fazi sve može tretirati kao jedan ozbiljan incident, kao jedan teroristički čin i da je on još u fazi izoliranog ekscesa“, ocjenjuje u intervjuu „Jedan“ profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćir Filandra.

Filandra smatra da je prerano utvrditi da li bi posljednji teroristički napad na Kosovu mogao imati negativne posljedice na sigurnost u Bosni i Hercegovini. To će, kako kaže, pokazati naredni događaji, odnosno naredni mjeseci.

Paralelizam između BiH i Kosova je beogradski narativ

Profesor Filandra tvrdi da povezivanje kosovskog pitanja sa situacijom u Bosni i Hercegovini, što čini zvanični Beograd, nije moguće. Između državnosti Bosne i Hercegovine i državnosti Kosova, kako navodi, nema nikakve kauzalne veze.

„Moćna srbijanska politička, informativna i medijska kampanja doprinijela je tome da se ta dva čina, na neki način povežu i da se međusobno uslovljavaju. Ja nisam siguran da će uspjeti promotorima takvih narativa da povežu na kauzalan način rješenja o Kosovu, statusna rješenja Srba na Kosovu sa situacijom u Bosni i Hercegovini“, kaže profesor Filandra.

Prema njegovom mišljenju, posljednji događaji na Kosovu najviše se tiču predsjednika Srbije Alekdandra Vučića i to na način koji zvaničnom Beogradu baš i ne odgovara.

„Time je oslabljena Vučićeva trenutna pregovaračka pozicija u odnosu na Kurtija (predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti op.a.) i ako on za ovaj čin nije znao, to nije za njega dobro i za opću situaciju nije dobro. Ako je znao, također, nije dobro. U tom slučaju radi se o njegovoj direktnoj upletenosti u unutarnje stvari jedne države i sasvim je moguće da se njegova politička pozicija apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa, dinamiziranja odnosa između Srbije i Kosova na neki način umanjuje“, govori profesor Filandra.

Podjela na domoljube i izdajnike je jadna i žalosna

Profesor Filandra, u intervjuu Jedan, između ostalog, odgovorio je i na pitanja o podjeli na domoljube i izdajnike, o čemu se u medijima sve češće govori. Ocjenjujući takvu podjelu jadnom i žalosnom, Filandra objašnjava uzroke.

„Radi se jednostavno o totalnoj zloupotrebi gubitka političke moći i pristupa finansijskim sredstvima. Silazak SDA strukture sa vlasti izazvao je veliki potres u velikom broju porodica, kod velikog broja pojedinaca koji su posljednjih decenija svoj cjelokupni društveni i materijalni status gradili na prisustvu u toj vlasti, na dijeljenju te vlasti, na mogućnosti pristupa njenim resursima. To su tri decenije, to nije malo. Izgradio se jedan poseban svijet, jedna posebna društvena realnost. Kada ostanete bez pristupa tim mogućnostima, tim polugama, tim sredstvima održavanja svog materijalnog i društvenog statusa naravno da ćete posegnuti za bilo kakvim kvalifikacijama , a te kvalifikacije o izdaji su stvarno požalosne“, govori između ostalog u intervjuu „Jedan“ profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo