12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.09.2023 / 11:23 BiH - Kanton Sarajevo

Izrada strategije za razvoj nauke za period 2024. - 2028.

Izrada strategije za razvoj nauke za period 2024. - 2028.
Foto: FENA

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo organiziralo je prvi konsultativni skup u okviru pokretanja aktivnosti na izradi strategije za razvoj nauke KS za period 2024-2028. godine, na kojem je predstavljen pristup izradi ovog dokumenta.

Podršku izradi ovog važnog strateškog dokumenta daju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Vlada Kraljevine Norveške, u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2), saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prisutni su upoznati sa do sada urađenim analizama i definiranim ciljeva strategije i strateškim okvirom za razvoj nauke, istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija u sarajevskom kantonu, ključnim za jačanje akademskog, privrednog i društvenog napretka u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

U uvodnom obraćanju pomoćnica ministra za nauku Azemina Njuhović je istakla značaj izrade ovog strateškog dokumenta za akademsku i naučnu zajednicu, te zahvalila UNDP-u i predstavnicima svih nivoa vlasti iz BiH, javnog i privatnog sektora koji su se odazvali u velikom broju i time dali podršku procesu izrade ovog dokumenta.

Lejla Ibranović-Mulahasanović, voditeljica programa za lokalni razvoj u UNDP-u, zahvalila je Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS što je prepoznalo UNDP kao ključnog partnera za izradu ove strategije.

- Zadovoljstvo nam je što imamo priliku podržati izradu strategije za razvoj nauke KS koja će predstavljati temelj za sistemski pristup nauci, istraživanju, inovacijima i tehnološkom razvoju koji predstavljaju okosnicu ekonomskog razvoja i društva zasnovanog na znanju - naglasila je Ibranović-Mulahasanović.

Na skupu su uzeli učešće i prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić i predsjednik Ekspertske radne grupe za izradu strategije za razvoj nauke Kantona Sarajevo Naris Pojskić.

Govoreći o dosada urađenom, Amra Kapo je predstavila nacrt situacione analize koji obuhvata detaljan pregled trenutnog stanja nauke i istraživanja u Kantonu Sarajevo, dok je Lejla Turulja prezentirala nacrt strateških fokusa i ciljeva, čime se definira strateški okvir.

Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija sa predstavnicima ključnih interesno-uticajnih grupa u ovom procesu.

Diskusija i zaključci sa ovog događaja će biti uzeti u obzir za unapređenje postojećeg dokumenta, kao i za dalju razradu mjera koje čine osnovni alat za dostizanje prioriteta i ispunjenje strateških ciljeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo