17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

28.09.2023 / 11:37 Crna hronika - Tužilaštvo TK

Predložen pritvor za pet osumnjičenih za krivotvorenje uvjerenja, diploma, certifikata, dozvola...

Predložen pritvor za pet osumnjičenih za krivotvorenje uvjerenja, diploma, certifikata, dozvola...
Foto: Vijesti.ba

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa kritvotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima.

Mjera pritvora je predložena za Mehu Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne.

Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, je uz pomenuta krivična djela osumnjičen i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović i za krivično djelo pripremanje krivičnog djela, a Cvjetković i Suljić i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Milkunić je osumnjičen da je u periodu od polovine 2019. do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizirani kriminal, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi, radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist.

Tako su u pomenutom periodu izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe.

Osumnjičeni su lišeni slobode 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji Alterego I i II koju su proveli policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz saradnju sa MUP-om TK i MUP-om RS-a. Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva RS, uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli. Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duži period.

Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužilaštvu.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu.

 

(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo