25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

28.09.2023 / 12:17 Svijet - Brisel

Johansson: Danas je moguć dogovor o migrantskom paktu

Johansson: Danas je moguć dogovor o migrantskom paktu
Foto: arhiv

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izrazila je optimizam da će ministri unutrašnjih poslova EU postići konačan dogovor o novim pravilima za upravljanje migracijama unutar bloka na sastanku Vijeća za unutrašnje poslove u Briselu u četvrtak, prenosi Ansa.

- Ostvaren je napredak i optimista sam da se danas može postići dogovor o posljednjoj tranši Pakta o migracijama - rekla je Johansson novinarima prije početka satstanka.

- Nakon toga možemo započeti trijaloge - dodala je ona, misleći na međuinstitucionalne pregovore između Evropskog parlamenta, Vijeća i Komisije za usvajanje zakonodavstva EU.

- Kao i sa drugim poglavljima Pakta, bilo je napetosti na početku, ali smo na kraju uspjeli da postignemo sporazum - rekla je Johansson.

Novi pakt o migracijama i azilu, koji je predložila Evropska komisija 2020. godine, ima za cilj stvaranje pravednijeg, efikasnijeg i održivijeg procesa migracije i azila za Evropsku uniju, s naglaskom na solidarnosti i podjeli odgovornosti među državama članicama.

Međutim, pregovori su bili spori usred dubokih podjela unutar bloka o tome kako dalje, uz snažno protivljenje, posebno iz Mađarske i Poljske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo