2°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

28.09.2023 / 14:02 BiH - Sarajevo

Američki oficir otpušten zbog seksualnih prestupa u BiH

Američki oficir otpušten zbog seksualnih prestupa u BiH
Foto: Vijesti.ba

Američki major koji je priznao krivicu za optužbe za napad i seksualno uznemiravanje služiće 30 dana zatvora i smanjenje čina.

Joseph Lundberg počinio je zločin u Bosni i Hercegovini prošle godine dok je služio kao glavni narednik NATO štaba u Sarajevu.

Prema uslovima sporazuma o priznanju krivice i presudi Lundberg će okončati svoju 30-godišnju karijeru kao E-4 sa lošim ponašanjem pri otpuštanju.

Osuđen je na pet 30-dnevnih zatvorskih kazni za svaku od optužbi na koje je priznao krivicu, ali će izdržavati te kazne istovremeno.

Lundberg je priznao krivicu za dva napada koji su proizašli iz pijane večeri u baru na kampu Butmir, gdje se nalazi NATO štab.

Priznao je da je pukao ženski grudnjak koleginice i da je izrekao neprimjeren komentar dok je bio u baru.

Kasnije te noći, drugi poznanik koji je živio van baze bio je prepijan da bi otišao kući pa je umjesto toga otišao u Lundbergovu četvrt kako bi spavao.

Dok je bila tamo, Lundberg je dodirnuo njene grudi bez njenog pristanka.

"Ono što je počelo kao noć slavlja brzo se pretvorilo u neopisivih 18 mjeseci noćne more koja još uvijek traje", žena je rekla u sudnici, dodajući da je potrošila skoro 15.000 dolara na savjetovanje kako bi procesuirala šta se dogodilo.

"Samo slušanje slova 'CSM' bilo je svakodnevno podsjećanje na ono što je uradio", rekla je žena, aludirajući na inicijale majora.

Komandni majori su najviši rangirani dočasnici u vojsci.

Civilna koleginica je svjedočila da je Lundberg pravio seksualne napade više puta, što je dovelo do njegovog priznanja krivice za optužbu za seksualno uznemiravanje.

"Osjećala sam se jako pod stresom, što su moj suprug, moje dijete i moja porodica osjećali svaki dan kad sam se vraćala s posla", koleginica je rekla sudu plačući.

Rekla je da se bojala da bi izlazak s optužbama mogao rezultirati finansijskim posljedicama za njenu porodicu, uključujući gubitak posla.

Lundberg je također priznao krivicu za nepoštovanje nadređenog ženskog oficira u Bosni i Hercegovini izražavajući "ponižavajuće" komentare o njenom seksualnom ponašanju.

Njegova peta priznata krivica bila je optužba za ometanje pravde koja se odnosila na brisanje tekstualnih poruka u vezi s njegovim prestupima.

Lundberg je rekao sudu da je patio od alkoholizma, anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja kada su prestupi počinjeni početkom 2022. godine, ali je rekao da je ipak razumio nepravilnost svojih postupaka.

"Propao sam u ulozi komandnog majora NATO štaba Sarajevo. Napravio sam neoprostive greške... i ugrozio vrlo važnu misiju NATO štaba Sarajevo", rekao je Lundberg.

Lundberg, koji je oženjen i ima unučad, prvobitno je bio suočen s maksimalnom kaznom od devet godina zatvora.

Sporazum o priznanju krivice odbacio je četiri optužbe za seksualni napad i jednu za prijetnje. Također je smanjio maksimalnu kaznu na 30 dana za svaku optužbu, otpust s lošim ponašanjem pri otpuštanju, gubitak svih plaća i naknada i smanjenje čina na E-1.

Minimalna kazna prema sporazumu bila je 30 dana zatvora za svaku optužbu i otpust s lošim ponašanjem pri otpuštanju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo