17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

28.09.2023 / 14:16 Ekonomija - Vlada FBiH

Hasičević: Zaustavljamo poskupljenje životnih namirnica

Hasičević: Zaustavljamo poskupljenje životnih namirnica
Foto: Vijesti.ba

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH održane u Mostaru, na kojoj je donesena nova Odluka o mjerama neposredne kontrole cijena na području Federacije i utvrđivanju visine marži. 

A kojom je proširena lista osnovnih životih namirnica i pojedinih proizvoda, istakao je da je na dosadašnjih devet dodano još šest artikala. Također je najavio da se radi na dodatnom proširivanju ove liste i to na 34 artikla.

- Na današnjoj sjednici Vlade proširili smo Odluku o kontroli marži za osnovne životne namirnice i pojedine proizvode tako što smo listu proširili sa postojećih devet na 15 artikala. Dakle, dodali smo još šest artikala. Vodili smo računa da utičemo na cijene, odnosno da probamo na ovaj način zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica koje su i najbitnije za najosjetljivije socijalne kategorije.

Nastavljamo dijalog sa trgovcima, potrošačima, sindikatom i idemo dalje. Naredni projekt koji provodimo je da se ova odluka proširi na 34 artikla koje smo preliminarno dogovorili, a predstoji nam da sa zainteresovanim strana dogovorimo način provedbe i kontrole.

Na taj način bi bilo baš vidljivo ovo što je danas malo teže vidjeti, a to je mjera koja ograničava krajnje cijene na način da bi se postojeće cijene 34 artikla značajno smanjile i zaključale za određeni dogovoreni period. Sve to radimo s ciljem poboljšanja standarda naših građana i zaustavljanja “divljanja” cijena – kazao je ministar Hasičević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo