23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

28.09.2023 / 14:45 Politika - Razgovarao s ambasadorom Kine

Bećirović - Ji Ping: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, a ne entiteta

Bećirović - Ji Ping: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, a ne entiteta
Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Denis Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine. Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Tokom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unapređenjem ekonomskih i drugih veza.

Istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo