9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

28.09.2023 / 15:44 Ekonomija - Sarajevo

Uk: Cilj da 75 posto javnog prijevoza u KS bude na struju

Uk: Cilj da 75 posto javnog prijevoza u KS bude na struju
Foto: Vijesti.ba

“Ako danas, kad je pet do 12, ne počnemo djelovati, nepovratno ćemo izgubiti bitku u energetskoj tranziciji koja će se posebno negativno odraziti u ekonomiji i očuvanju okoliša.

Poručio je to premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na “Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici“, koja se do 29. septembra održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovaj međunarodni događaj, organiziran u saradnji s brojnim domaćim i međunarodnim partnerima i institucijama, okupio je više od hiljadu stručnjaka iz regije i svijeta. Cilj skupa je ubrzanje ključnih reformskih procesa u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, te pružanje adekvatnih odgovora na izazove klimatskih promjena.

„Proteklih par godina Kanton Sarajevo napravio je iskorake i u ovom segmentu. Istina, nisu to revolucionarni koraci, ali ako se uzme u obzir zatečeno stanje, onda smo na pravom putu da uskoro razmatramo i nešto više“, poručio je ovom prilikom premijer Uk.

Kao primjere naveo je utopljavanje javnih objekata, kao i ulaganje u javni gradski prijevoz, kojim se želi dosegnuti procent od visokih 75 posto gradskog prijevoza na struju. Pomenuo je i izgradnju toplotnih pumpi u Butilama, koje bi povećale energetsku efikasnost centralnog grijanja, smanjile cijenu i ovisnost o ruskom plinu, te subvencije za ugradnju kaliometara.

„To su samo neke od mjera kojima KS želimo prilagoditi nastalim energetskim, odnosno okolišnim okolnostima“, naveo je premijer KS.

Podsjetio je da je Sarajevo izabrano između 380 aplikanata za projekat 100 gradova NetZeroCities, kao jedan od samo 12 gradova koji nisu u Evropskoj Uniji.

„Misija da postanemo karbon neutralni grad do 2030., zaista je ambiciozna, ne samo za Sarajevo već i za druge najrazvijenije gradove misije. Međutim, samo ovako ambiciozno postavljajući ciljeve možemo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme u energetskoj tranziciji i borbi za bolji okoliš“, kazao je premijer Uk.

Kako je zaključio, nedavno donesen set energetskih zakona u Federaciji historijski je čin, te je iskoristio priliku da Vladi i zastupnicima čestita što su ih prepoznali kao bitne i donijeli već u prvim mjesecima rada. Tako, kako je konstatovao premijer Uk, napokon su poredani prioriteti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo