-3°C
Mostar 2°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

28.09.2023 / 16:00 Politika - Predsjedništvo BiH

Komšić ugostio ambasadore Španije i Kine u BiH

Komšić ugostio ambasadore Španije i Kine u BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadoricu Kraljevine Španije u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat i ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga.

Tokom susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ambasadorica Kraljevine Španije u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat razgovarali su o predstojećem Summitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u oktobru u Granadi, u Španiji. Sagovornici su razmijenili informacije o temama i očekivanjima na Summitu, s obzirom na to da će predsjedavajući Komšić predstavljati BiH na ovom skupu koji okuplja članice Evropske unije i države kandidate za članstvo.

Uporedo s ovim skupom bit će održan i sastanak Evropskog vijeća, tokom kojeg će države članice EU razgovarati o aktuelnim pitanjima rata u Ukrajini, migracijama i Zelenoj agendi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku s ambasadorom Narodne Republike Kine Jiom Pingom razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje i mogućnostima za izvoz prehrambenih proizvoda iz naše zemlje u Kinu.

Ambasador Ping je predsjedavajućem Komšiću uručio Bijelu knjigu, koja tretira kineski pogled na najvažnija pitanja budućnosti čovječanstva, kao izraz vanjske politike NR Kine pod vodstvom predsjednika Xija Jinpinga. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ovom prilikom ambasadoru i građanima NR Kine čestitao predstojeći praznik, dan osnivanja njihove zemlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo