-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C

28.09.2023 / 16:04 BiH - Propust Zavoda za izgradnju KS

Podzemna garaža G3 u Kolodvorskoj ulici nije u funkciji

Podzemna garaža G3 u Kolodvorskoj ulici nije u funkciji
Foto: ONS

Zbog propusta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo podzemna garaža G3 u Kolodvorskoj ulici (kod Hitne pomoći) i dalje se ne može pustiti u funkciju, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo planirala je da se garaža pusti u rad u petak 29. septembra, međutim, prilikom jučerašnjih posljednjih priprema za stavljanje garaže u funkciju, Općina je upoznata sa problemima u vodosnabdijevanju garaže.

Prema informacijama KJKP „ViK“, koji je na poziv nadležne općinske službe urgentno uputio ekipu na teren, u šahtu su trebala da postoje dva funkcionalna priključka, jedan za sanitarnu mrežu, drugi za protivpožarni sistem.

Međutim, zatečeno je prespajanje priključka vodom protivpožarnih sistema na priključak sanitarne mreže, zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan od postojeća dva ventila (drugi je ostao ispod asfalta). Na ovaj način je onemogućeno stavljanje u funkciju protivpožarnih sistema, a samim tim i puštanje garaže u rad.

Općina je hitno uputila urgenciju Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je implementator projekta i stručni nadzor na izgradnji garaže i kružnog toka, te zatražila odgovore o navedenom, kao i hitno rješavanje problema koji je napravljen, a zbog kojeg se prolongira otvaranje garaže i pravi dodatna šteta građanima.

Iz Općine Novo Sarajevo napominju da je Zavod Općini predao objekat garaže G3 „kao funkcionalan“ i „sa pravomoćnim odobrenjem za upotrebu“, te ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem objekta i kako na vrijeme nije uočen navedeni propust.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo