8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

29.09.2023 / 10:11 Politika - U novembru sa Putinom

Dodik: Pružena ruka sa istoka znači dogovor, a sa Zapada prevaru

Dodik: Pružena ruka sa istoka znači dogovor, a sa Zapada prevaru
Foto: Reuters
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS rekao je da će najkasnije početkom novembra razgovarati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, te dodao da je važno za RS da ima takav odnos sa globalnim liderom, kakav je Putin.

- Rusija je izmučena Drugim svjetskim ratom i komunističkom vlašću, kao i očekivanjem da će Zapad konačno prihvatiti Ruse kao integralni dio tih vrijednosti. Izgubila je 30 godina u traganju i shvatila da Zapad preko Ukrajine samo želi doći do sirovina i resursa na istoku Rusije - smatra Dodik.

Dodao je da su najveći branioci komunističkih vrijednosti zapravo Zapad i SAD, jer podržavaju sve ono što su komunističke vlasti učinile u prošlosti, a na štetu danas suverenih država kao što je Rusija.

- Amerika je preko sukoba u Ukrajini demolirala Evropsku uniju koja više nije faktor. Zaustavili su Njemačku jer su se plašili saveza ove zemlje i Ruske Federacije. Sinonim za taj savez je bio "Sjeverni tok" - naveo je Dodik za Srnu.

Istakao je da nije bilo realno za očekivati da Rusija neće odgovoriti na havariju koja je prekinula snabdijevanje Evrope gasom.

- Interesantno je pričati s Putinom. To je zaista, što se mene tiče, visoka privilegija. Kada njemu pružite ruku i kada on kaže da je nešto u redu, onda je u redu. Kada pružite ruku nekom zapadnjaku znajte da vas je prevario sljedeći dan - rekao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo