24°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

29.09.2023 / 11:22 Ljepota i Zdravlje - Opća bolnica

Sarajevo: Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake

Sarajevo: Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake
Foto: Opća bolnica

Pacijent u Općoj bolnici u Sarajevu, nakon pet godina u kolicima je napravio prve korake uz pomoć ReWalk eksoskeletalnog sistema i asistenciju fizioterapeuta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Posebne emocije vladale su u završnici ovosedmične edukacije upriličene za osoblje Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanija ReWalk Robotics, čije je evropsko sjedište u Berlinu, kao i OrtoSar iz Sarajeva.

- Edukacija se odnosila na obuku za vodeći svjetski eksoskeletalni sistem ReWalk Personal 6.0., koji se koristi u rehabilitaciji osoba s povredom kičmene moždine, a jedan od naših pacijenata, osamnestogodišnji Hamza Kurtić iz Goražda, uz korištenje ovog sistema i uz asistenciju naših fizioterapeuta je napravio, nakon pet godina prve korak, što je izazvalo buru pozitivnih emocija - citat je iz saopćenja.

Ovaj pacijent je prije pet godina imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio kompletnu leziju kičmene moždine u torokalnom segmentu i nakon operativnih zahvata i liječenja u više medicinskih centara, krajem prošle godine nastavio liječenje fizikalnom terapijom u sarajevskoj Općoj bolnici.

Medicinsko osoblje uspjelo je da ga vertikalizira uz visoku hodalicu i uz pomoć ortoza, ali je i dalje bio u kolicima, saopćeno je.

Inače ordinirajući ljekar ovom pacijentu je dr. Amra Osmanagić, specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije te Aldin Berbić, fizioterapeut, uz ostale kolege. Ističu da im je pacijent kao član porodice i da se svi maksimalno trude da mu boravak i liječenje na ovom odjelu budu što ugodniji.

Cilj im je da pacijent uz korištenje ove tehnologije postane samostalan. Također, na ovaj način preveniraju mu oboljenja kao što su osteoporoza, smetnje u respiratornom i probavnom sistemu, kardiovaskularne bolesti itd.

Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj izvrsni inovativni sistem koji omogućava korisnicima povrijeđene kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo