5°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

29.09.2023 / 14:35 Crna hronika - Institut za nestale osobe/lica BiH

Ugljevik: Ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve

Ugljevik: Ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve
Foto: Institut za nestale osobe/lica BiH

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području općine Ugljevik tačnije u mjestu Glinje, mikrolokalitet Prosjeka.

Posmrtni ostaci ove žrtve, muškarca, starosne dobi od preko 50 godina, su pronađeni na liniji Vojske Republike Srpske, tačnije u tranšeji na ovom lokalitetu.

Prema operativnim podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovaj lokalitet dovedena tokom ratnih godina iz logora „Batković“, a odakle su zapravo logoraši tokom ratnih godina dovođeni na kopanje rovova.

Posmrtni ostaci nakon ekshumacije su odvezeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će uslijediti njihova sudsko - medicinska i kriminalističko - tehnička obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je provedena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a u procesu ekshumacije su sudjelovali su ljekar – patolog sudske medicine, istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici lokalne policije, a koji su osiguravali lokaciju i davali krim - tehničku potporu u procesu ekshumacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo