8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

29.09.2023 / 15:57 Politika - Austrija

Helez - Tanner: Produžiti mandat i ojačati snage EUFOR-a u BiH

Helez - Tanner: Produžiti mandat i ojačati snage EUFOR-a u BiH
Foto: Mod BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas sa ministricom odbrane Republike Austrije Klaudijom Tanner, tokom svoje službene posjete toj zemlji, a koja se realizira na poziv ministrice Tanner.

Zahvalivši se na gostoprimstvu ministrici Tanner, ministar Helez je ocijenio saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane vrlo uspješnom i plodonosnom. Posebno je istakao značaj edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH i školovanja bh. kadeta u Republici Austriji, što je jedan od pokazatelja razvijanja prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

- Republika Austrija je, pored Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstava, Njemačke, Hrvatske i Turske, ključni partner Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu - naglasio je ministar Helez.

Zahvalio je i na velikom doprinosu koji Austrija dugi niz godina pruža svojim liderstvom i učešćem u misiji EUFOR-a u BiH, te je izrazio očekivanja da će se takva vrsta podrške nastaviti u istom obliku i kapacitetu i u narednom periodu, a s ciljem odražavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

U tom kontekstu, ministrica Tanner se složila sa prijedlogom ministra Heleza o misiji EUFOR-a u BiH, te dodala da se „istoj treba produžiti mandat i povećati brojnost pripadnika.“ Pohvalila je dosadašnji vid saradnje dva ministarstva, uz očekivanje da će se ista nastaviti i u narednom periodu, te je dogovorena i uzvratna posjeta ministrice Tanner.

Posebna tema razgovora bila je uspostava Odbrambeno-sigurnosnog koledža Zapadnog Balkana čije bi sjedište bilo u Sarajevu, a riječ je projektu Evropske unije čiji bi lideri bili Republika Austrija i Bosna i Hercegovina, a čiju bi uspostavu i finansiranje snosila Evropska unija.

Također, sagovornici su razgovarali i o sigurnosnim izazovima u regiji i šire izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu i trenutnoj situaciji na Kosovu.

U nastavku posjete planirano je da delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena ministrom Helezom, prisustvuje svečanoj promociji kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, na kojoj se školuju i kadeti iz Bosne i Hercegovine.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH su i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba i vojni ataše BiH u Austriji i savjetnik u Misiji BiH pri OSCE-u brigadir Edin Bajramović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo