14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

29.09.2023 / 16:38 Politika - Žestoke reakcije

Dodik opet napao Schmidta i Ustavni sud, odgovorili Konaković i Zvizdić

Dodik opet napao Schmidta i Ustavni sud, odgovorili Konaković i Zvizdić
Foto: Vijesti.ba

Elmedinu Konakoviću je veoma poznato da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa Aneksom 10.

Izjavio je to predsjednik RS Milorad Dodik, reagujući na Konakovićevu izjavu da "ne postoje nejasnoće u vezi sa statusom Schmidta u BiH i da on uživa status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10.

- Kome to više vrijedi da se govori? Koliko puta moramo da kažemo da se treba pročitati Aneks 10 i vidjeti to? Konaković ne sprovodi politiku partnera na nivou BiH nego neku svoju i politiku stranaca koji su ovdje - istakao je Dodik.

S druge strane Konaković navodi da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ekspresno poslalo Ministarstvu sigurnosti tumačenje potpunog legitimiteta boravka visokog predstavnika u BiH i izbora ljudi koji s njim rade. Istakao je da je njegov status u skladu s odredbama Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i da ne postoje nejasnoće u vezi sa Christianom Schmidtom koji po tim odredbama uživa status diplomatskog agenta.

- Mislim da je to priča kojom se neki iscrpljuju i umaraju, a članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović sam govorio da je bolje da ne šalje pismo generalnom sekretaru UN-a, što se vidjelo i iz njegovog odgovora - rekao je Konaković na pres-konferenciji u Sarajevu.

Naveo je da potenciranje te teme nanosi štetu Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima, jer usporava naš evropski put.

Dodik smatra da je razlog svega što Konaković govori navodni raniji dogovor da u septembru bude na stolu zakon o Ustavnom sudu kojim će "biti eliminisane sudije Ustavnog suda"

- Oni sada žele da izbjegnu tu obavezu jer njima te sudije i Schmidt trebaju da se obračunaju sa RS zato što bez tog obračuna oni nemaju nikakvu snagu" - poručio je Dodik.

Oglasio se i Denis Zvizdić.

"U vezi sa novim antidemokratskim i antievropskim prijetnjama koje je poslao predsjednik SNSD-a da predstavnici ove stranke neće glasati za bilo koji zakon dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnog suda", zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić ističe kako je odgovor jednostavan.

- Nećemo glasati za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BIH, niti za paritetan sastav članova Ustavnog suda BiH, niti za princip etničkog glasanja u Ustavnom sudu BiH, naveo je Zvizdić u svome reagiranju.

Također, u vezi prijetnji o novim blokadama, Zvizdić podsjeća "pa to smo gledali i ranije, i svaki put su se zastupnici SNSD-a vratili sa pomirljivim stavom u parlamentarne klupe. To će se opet dogoditi ako se odluče na novu blokadu rada Parlamenta BiH".

- I da, svima je jasno da ovakva politika SNSD-a vodi bh entitet RS u demokratski mrak, potpunu izolaciju od strane demokratskih država i finansijski kolaps, upozorava zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo