6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

29.09.2023 / 16:52 BiH - Nakon incidenta

Nešić obišao Kazane, NS traži: Imena zločinaca na spomenik

Nešić obišao Kazane, NS traži: Imena zločinaca na spomenik
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić obišao je Kazane i zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce.

- Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo je nad nevinim dušama, ali i stravična prijetnja. Ovakvo zlodjela ne smije proći bez najoštrije kazne. Mrtvi moraju imati smiraj, a živi biti bezbjedni - kazao je Nešić.

On navodi da je neviđena "sramota i podvala da na spomeniku stradalnicima ne piše da su Srbi, te i da Grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik stradalim građanima".

- Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi. Spomenik je noćas oskrnavljen jer su žrtve Srbi. I to je uradio neko u kome živi zločinac Caco, koji je sahranjen kao heroj. Noćas je upućena poruka da postoje ljudi koji su spremni ubijati civile samo zato što su Srbi. Sijanje straha i mržnje, ne smije proći nekažnjeno. Vrijeme je da postanemo normalno društvo koje će se prema svim žrtvama odnositi sa istim pijetetom. Neka je vječni smiraj svim mučenicima - poručio je Nešić.

Iz Naše stranka zatrtažili su da se uz obnovu spomenika na Kazanima na njemu imenuju zločinci.

„Vandaliziranje spomenika na Kazanima je čin za svaku osudu i zahtijevamo da počinioci budu što prije pronađeni i sankcionisani. Upravo zbog svijesti da su zločinci heroji, a žrtve zločinci samo zbog imena koja su nosili, kao Naša stranka smatramo da odgovorni za zločin na Kazanima moraju biti jasno imenovani na spomeniku. Iako Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog NS da na spomen ploči stoji ime zločinca, njegovi tajnoviti simpatizeri su ga sami potpisali. Obnova spomenika je prilika da tekst na njemu bude ponovo ispisan na način kako smo i predlagali, s imenima počinioca zločina”, poručili su iz NS.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo