0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

30.09.2023 / 16:55 Svijet - Njemački kancelar

Olaf Scholz: "U Njemačku dolazi previše izbjeglica"

Olaf Scholz: "U Njemačku dolazi previše izbjeglica"
Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu se uključio u raspravu o ilegalnoj migraciji prema Njemačkoj rekavši kako je potrebno smanjiti broj izbjeglica.

"Trenutno je broj izbjeglica koje dolaze u Njemačku previsok", rekao je Scholz u razgovoru za medijsku kuću RND. On smatra da je nedopustivo da većina izbjeglica do Njemačke dolazi bez da bude prethodno registrirana u nekoj od zemalja Europske unije.

"Definitivno stanje ne smije ostati kao do sada. Više od 70 posto izbjeglica koje dolaze u Njemačku prethodno nije registrirano iako su svi prošli kroz neku od zemalja EU-a", rekao je Scholz.

Od mjera koje je savezna vlada do sada poduzela kako bi smanjila priljev izbjeglica Scholz je naveo "punu podršku" boljem osiguranja vanjskih granica EU-a te uvođenje kontrola šengenskih granica prema Švicarskoj i Češkoj.

Vlada je isto tako, kako je rekao Scholz, Gruziju i Moldaviju, iz koje dolazi značajan broj podnositelja zahtjeva za azilom, proglasila sigurnim zemljama što omogućava brzo vraćanje građana iz ovih zemalja u zemlje porijekla.

S Poljskom je također dogovoren stroži režim kontrole graničnog i pograničnog područja.

"Nadam se da će ove mjere doprinijeti smanjenju broj izbjeglica", rekao je Scholz. On je predstavnicima gradova i općina, koji već mjesecima zvone na uzbunu zbog nedostatka smještajnih kapaciteta za novopridošle izbjeglice, obećao pomoć i najavio izvanredni sastanak na kojem bi se trebalo raspravljati o logističkim problemima smještaja.

Scholz je, unatoč razlikama u mišljenju unutar njegove koalicijske vlade sastavljene od socijaldemokrata, zelenih i liberala, rekao kako je njegova vlada potpuno jedinstvena u stavu da se neregularna migracija prema Europskoj uniji mora zaustaviti.

Predvodnik oporbe, predsjednik Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz, predložio je u subotu kancelaru Scholzu punu suradnju u rješavanju problema prevelikog broja izbjeglica.

"Sjednimo nakon 8. oktobra za stol kako bismo brzo riješili ovaj problem koji muči Njemačku", rekao je Merz aludirajući na izbore u saveznim pokrajinama Hessen i Bavarska sljedeće nedjelje.

U prvih osam mjeseci u Njemačkoj je azil zatražilo preko 200.000 osoba što je porast od preko 70 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Probleme koji nastaju sa smještajem i integracijom izbjeglica za sebe iskorištava desno populistička Alternativa za Njemačku koja se u ispitivanjima javnog mijenja na saveznoj razni ustalila kao druga po redu najjača stranka a u mnogim saveznim pokrajinama na istoku zemlje AfD uvjerljivo vodi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo