14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.10.2023 / 10:56 BiH - Sud BiH

Drugi put odbijen zahtjev Dodika za izuzeće sutkinje

Drugi put odbijen zahtjev Dodika za izuzeće sutkinje
Foto: Arhiv
Sud BiH je i drugi put odbio zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović u predmetu koji je formiran protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, rečeno je u Sudu BiH.

- Slijedom odluke opšte sjednice Suda, zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović u navedenom predmetu je odbijen kao neosnovan - naveli su iz Suda BiH za Srnu.

Јasmina Ćosić Dedović bila je sudija koja je potvrdila optužnicu protiv Dodika i Lukića.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, koji je 1. jula poništio zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem Schmidtovih i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. augusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović.

Odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika poslala je Sudu BiH 26. septembra novi zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo