24°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

02.10.2023 / 12:58 Ekonomija - RCC

Manja cijena roaminga između EU i zemalja Zapadnog Balkana

Manja cijena roaminga između EU i zemalja Zapadnog Balkana
Foto: Vijesti.ba

Smanjenje cijene roaminga između EU i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu EU u Tirani prethodne godine, zvanično je stupilo na snagu.

Manja cijena roaminga zvanično je stupila na snagu jučer, a time će se napraviti iskorak ka regionalnoj saradnji i pristupačnoj mobilnoj komunikaciji, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Prema tome, gornja granica cijena za jedan gigabajt podataka u roamingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebala prelaziti 18 eura, dok će u nekim posebnim ponudama i paketima ići i do 1,6 eura po gigabajtu podataka.

"Tri operatera sa zapadnog Balkana, osim cijena u okviru paketa, snizila su čak i redovne cijene usluga dopune", navedeno je u saopštenju.

Sekretar RCC-a Majlinda Bregu rekla je da uspjeh Deklaracije o roamingu između EU i zapadnog Balkana svjedoči o snazi regionalne saradnje, koja mijenja komunikaciju na bolje, uprkos suočavanju sa složenim izazovima, prenosi Srna.

Ova deklaracija usmjerena je na značajno smanjenje naknada za promet podataka u roamingu između EU i zapadnog Balkana, a cilj je da se do 2028. godine cijena roaminga približi domaćim cijenama.(Vijesti.ba)

Izdvajamo