13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 13:57 Regija - Beograd

Vučević: Naša vojska će ući na Kosovo ako Vučić to naredi

Vučević: Naša vojska će ući na Kosovo ako Vučić to naredi
Foto: Insajder TV

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da bi srpska vojska, ako dobije naredbu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uspješno ušla na teritorij Kosova koji smatraju dijelom Republike Srbije.

-Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno, rekao je Vučević, prenosi Index.

-General Milan Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama, rekao je Vučević naglašavajući da imaju dobru suradnju s KFOR-om.

Svih ovih godina trupe KFOR-a nikada nisu prešle na teritorij uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole KFOR-a. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke, već suštinske informacije.

-Vodi se sustavna kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmještanja na teritoriju Srbije. Ako Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije kao vrhovnog zapovjednika da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti, istaknuo je Vučević.

Dodao je da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unaprijed najavljen KFOR-u jer – "mi ništa ne radimo iza leđa“.

Mojsilović je rekao da ga čudi zabrinutost iz Prištine kada nije bilo nikakvog formalnog povećanja borbene spremnosti. Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja terorističkih snaga niti ikakvog upada na teritorij Kosova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo