14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

02.10.2023 / 16:02 Politika - Jonathan Mennuti

Supervizor za Brčko: Održati pozitivan tempo u odvijanju reformi

Supervizor za Brčko: Održati pozitivan tempo u odvijanju reformi
Foto: OHR

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti posjetio je u ponedjeljak Brčko i sastao se sa ključnim političkim akterima kako bi naglasio važnost kontinuiranog fokusa na provedbi reformi u oblasti dobre uprave, ispunjavanja rokova za infrastrukturne projekte i pravovremenog usvajanja budžeta za 2024. godinu.

Tokom posjete, supervizor je održao odvojene sastanke sa poslanicima koji čine vladajuću većinu u Skupštini Distrikta, kao i sa gradonačelnikom Brčkog Zijadom Nišićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem. Razgovarano je o neophodnosti nastavka tempa provedbe reformi koji je uspostavljen tokom proteklih nekoliko godina.

Zvaničnicima je ponovo skrenuta pažnja na suštinski značaj poštivanja rokova, posebno u vezi s tekućim infrastrukturnim projektima, jačanjem zakonskog okvira za borbu protiv korupcije i sukoba interesa, te reformom javne uprave i državne službe. Nadalje, pravovremeno usvajanje budžeta Distrikta će pokazati političku zrelost i opredjeljenje, te osigurati dosadašnji postignuti tempo. Supervizor je naveo kao ohrabrujuće pojedine izjave koje dolaze iz opozicije, u kojima se prepoznaje ova odgovornost te njihova uloga kako bi se osiguralo da potrebe građana budu iznad kratkoročnih političkih nesuglasica.

Supervizor se sastao i sa predstavnicima NVO „DEMOS“ kako bi stekao uvid u njihove aktivnosti i perspektive za intenzivnije uključivanje predstavnika civilnog društva u informiranje javnosti i pružanje pomoći u borbi protiv korupcije u zapošljavanju u državnoj službi u Brčko Distriktu.

Prilikom posjete Luci Brčko i obilaska nove lučke dizalice koja je u izgradnji, direktor Luke Perica Josić upoznao je supervizora Mennutija sa napretkom postignutim u pogledu odvijanja projekta modernizacije Luke. Konstatirajući značaj ovog projekta za ekonomski razvoj Brčkog, Mennuti je pozvao sve uključene aktere da ulože dodatne napore kako bi se spriječilo bilo kakvo daljnje kašnjenje.

Zaključujući posjetu, supervizor je naglasio suštinsku potrebu da se održi pozitivan tempo u odvijanju reformi u Brčkom. Izabrani predstavnici, kako iz vladajuće većine tako i iz opozicije, trebaju pokazati dodatno opredjeljenje za provođenje aktivnosti i odgovornost. Potreba za hitnim djelovanjem proizlazi iz relativno ograničenog vremenskog perioda koji je na raspolaganju prije početka predizborne kampanje sljedeće godine, tokom kojeg je izuzetno važno osigurati realizaciju ključnih prioriteta u skladu sa predviđenom dinamikom, saopćeno je iz OHR-a.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo