13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 20:43 Svijet - Stephane Dujarric

Tim UN-a u Nagorno-Karabahu nije vidio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi

Tim UN-a u Nagorno-Karabahu nije vidio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi
Foto: Ilustracija

Tim Ujedinjenih naroda koji je posjetio Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu nije vidio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi kao što su bolnice, škole i stambeni objekti ili na kulturnim i vjerskim objektima, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, prenosi Reuters.

Tim je u nedjelju posjetio glavni grad Karabaha poznat kao Stepanakert u Armeniji i Khankendi u Azerbejdžanu. Posjeta je uslijedila nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Armenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Armena.

- Naše kolege su bile zapanjene iznenadnim načinom na koji je lokalno stanovništvo pobjeglo iz svojih domova i patnjom koju im je to iskustvo sigurno izazvalo - rekao je Dujarric novinarima.

- Nisu naišli na bilo kakve izvještaje – ni od lokalnog stanovništva ni od drugih – o nasilju nad civilima nakon posljednjeg prekida vatre - rekao je on.

- Članovi tima UN-a nisu vidjeli uništavanje poljoprivredne infrastrukture niti mrtve životinje - dodao je.

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje - optužba koju je Baku negirao, i koji je insistirao da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji. Baku je također insistirao da nema namreru da napadne samu Armeniju.

Armenija je u ponedjeljak pozvala Evropsku uniju da sankcionira Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao napasti samu Armeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

Misija UN-a imala je za cilj da procijeni situaciju na terenu i identifikuje humanitarne potrebe kako preostalih ljudi tako i onih koji su u pokretu, rekao je Dujarric, dodajući da su predstavnici zajednice rekli zvaničnicima UN-a da je "trenutno u Karabahu ostalo između 50 i 1.000 etničkih Armena".

Dujarric je rekao da izgleda da u gradu nema otvorenih prodavnica i da se Azerbejdžan sprema da obnovi zdravstvene usluge i neke osnovne komunalne usluge u gradu.

- Tim naglašava potrebu za ponovnom izgradnjom povjerenja, dodajući da će to zahtijevati vrijeme i trud sa svih strana. UN planiraju da nastave da redovno posećuju region - kazao je on.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo