20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

03.10.2023 / 06:00 Svijet - Austrija

Počelo preuređenje Hitlerove rodne kuće

Počelo preuređenje Hitlerove rodne kuće
Foto: EPA

Danas  su započeli radovi na preuređenju kuće u Austriji u kojoj je 1889. rođen Adolf Hitler.

Kuća će biti preuređena u policijsku stanicu, kako bi se taj objekt učinio neatraktivnim kao mjesto hodočašća za one koji veličaju nacističkog diktatora. Odluka o budućnosti zgrade u Braunau am Innu, gradu na austrijskoj granici s Njemačkom, donesena je krajem 2019. Radnici su danas postavili ogradu i započeli mjerenja za građevinske radove. Očekuje se da će policija ući u prostor početkom 2026.

Projektu sanacije prethodilo je višegodišnje natezanje oko vlasništva nad kućom. Pitanje je riješeno 2017. kada je najviši austrijski sud presudio da vlada ima pravo izvlastiti zgradu nakon što ju je vlasnik odbio prodati. Odbačen je prijedlog da se objekt sruši, piše Associated Press.

Kuću je iznajmljivalo ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od 1972. godine kako bi spriječilo zloupotrebu, a iznajmljivana je raznim dobrotvornim organizacijama. Stajala je prazna nakon što je 2011. iselio centar za brigu o odraslim osobama s invaliditetom.

"Za demokratiju i slobodu. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsjećaju", glasi poruka na spomen ploči koja će ostati na mjestu izvan kuće. Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolji način korištenja objekta. Međutim, javili su se i kritičari takvog plana.

Historičar Florian Kotanko požalio se da "postoji potpuni nedostatak historijske kontekstualizacije". Tvrdio je da je namjeru Ministarstva unutrašnjih poslova da ukloni "faktor prepoznatljivosti" kuće njezinim preuređenjem "nemoguće ostvariti".

"Demistifikacija bi trebala biti ključni dio", dodao je, zalažući se za prijedlog da se u zgradi postavi izložba o ljudima koji su spašavali Židove pod nacističkom vlašću.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo