6°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

04.10.2023 / 13:29 BiH - Dom naroda BiH

Smajić poručio Forti: Ugrožavate suverenitet vazdušnog prostora i sigurnost BiH!

Smajić poručio Forti: Ugrožavate suverenitet vazdušnog prostora i sigurnost BiH!
Foto: FENA

Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Džemal Smajić izrazio je nezadovoljstvo odgovorom koji je dobio u pisanoj formi od ministra prometa i komunikacije BiH Edina Forte,...

...a od kojeg je, na jednoj od ranijih sjednica, tražio pojašnjenje o mjerama i aktivnostima koje je poduzeo da bi spriječio povlačenje primarnog radara Sarajevo iz operativne upotrebe i omogućio funkcioniranje primarnog i sekundarnog radara lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i time zaštitio suverenitet vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine. 

" Iznenađen sam opširnim odgovorom “stručnih lica” iz ove oblasti koje mi je ministar proslijedio, očigledno ne obraćajući pažnju da su argumenti navedeni u odgovoru usmjereni direktno protiv njegovog kredibiliteta. Evidentno je da ministar nije poduzeo nikakve mjere i aktivnosti kako bi spriječio povlačenje primarnog radara iz upotrebe. Navedenim je potvrđena činjenica da ministar Forto ne sprovodi politiku u oblasti civilnog vazduhoplovstva u skladu sa zakonom, nema viziju razvoja kontrole vazdušnog saobraćaja i civilnog vazduhoplovstva nego nažalost služi kao protočni bojler za realizaciju kordinirane aktivnosti na razbijanju suvereniteta BiH u vazdušnom prostoru od direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Davorina Primorca i direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Čedomira Šušnjara. Stoga nije ni čudno da ni nakon 28 godina ne kontrolišemo svoje nebo i time ne ostvarujemo svoj puni suverenitet u vazdušnom prostoru", kazao je delegat SBiH na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH. 

Smajić je u obrazloženju izdvojio i nekoliko važnih stvari ukazujući na ugroženu sigurnost BiH. 

" Od pet radara koji kontrolišu zračni saobraćaj iznad BiH, dva su iz Hrvatske za koji BiH plaća 470,000 KM godišnje, a jedna slika sa radarskog sistema Republike Srbije. Prostom računicom za 10 godina se za iznajmljivanje radarske opreme Hrvatskoj isplatiti oko 5 miliona KM, što je značajno više od novčane vrijednosti jednog novog sekundarnog radara. Bosna i Hercegovina raspolaže sa tri radara, od kojih je jedan na Jahorini i često je u kvaru, dva su u Sarajevu od kojih je jedan ugašen. Drugi, ispravan radar se planira premjestiti na Bukovik iznad Sarajeva, što je je vrlo sumnjiv potez. Zašto to ministar dozvoljava?", upitao je Smajić, uz napomenu da je za glavne aerodrome potrebno obezbjediti radarsku sliku sa dva sekundarna radara i jednim primarnim da bi se pružala sigurna usluga kontrole letenja, kako je slučaj i u regiji.

Podsjetio je i da, od kada je formirana Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) za njeno funkcionisanje potrošeno je preko 500 miliona KM.  

" Zašto se nije obnovio radarski sistem BiH, nego je urušen do apsolutne nefunkcionalnosti, dok su napunjeni budžeti susjednih zemalja za korištenje njihove opreme. Ovo sve upućuje na to da je u pitanju veliki skandal gdje ministra Fortu susjedne zemlje koriste za vlastite interese, dok neupućni ministar urušava sigurnost BiH", konstatovao je Smajić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo