21°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

05.10.2023 / 08:03 Svijet - Potvrđen u Senatu

Važna vijest za BiH: O'Brien imenovan za pomoćnika državnog sekretara SAD

Važna vijest za BiH: O'Brien imenovan za pomoćnika državnog sekretara SAD
Foto: Agencije

James O'Brien imenovan je za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i euroazijska pitanja.

Na ovu poziciju nominirao ga je predsjednik SAD Joe Biden, a sada je O'Briem i potvrđen u američkom Senatu.

Ovo je izuzetno važna vijest za BiH, s obzirom da će se njegovo djelovanje direktno odnositi na našu zemlju.

On je ranije na saslušanju prilikom nominalne za ovu poziciju govorio o BiH.

- Milorad Dodik kontrolira vlast u dijelu BiH. On želi da kontrolira resurse i sve što proizlazi iz tih resursa na tom području. Tako da imamo mogućnost da reduciramo njegovu kontrolu nad novcem. To je djelimično ono što uzrokuje da on izaziva državne procese - govorio je tada O'Brien, nastavljajući:

- Sa našim evropskim kolegama, sa visokim predstavnikom za implementaciju Dejtona, jasno mu stavljamo do znanja da je neprihvatljivo to što radi i da će biti jasnih posljedica za to i da mora početi da se povlači od takvih stavova.

O'Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivšeg američkog državnog sekretara Madeleine Olbright i predsjedničkog izaslanika za Balkan.

Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući evropske mirovne pregovore, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

O'Brien je također bio uključen u pronalaženje rješenja za okončanje agresije na Bosnu i Hercegovinu i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

On je takođe predvodio podršku Sjedinjenih Država Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

(Vijesti.ba

Izdvajamo