8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

07.10.2023 / 20:33 Auto-Moto - Formula 1

Max Verstappen osvojio treću uzastopnu titulu

Max Verstappen osvojio treću uzastopnu titulu
Foto: Reuters

Vozač Red Bulla Max Verstappen osvojio je treću titulu svjetskog šampiona usred sprint trke koja je vožena u okviru Velike nagrade Katara, šest trka i dva sprinta prije kraja sezone.

Nizozemcu su za novu titulu bila potrebna samo tri boda, što znači da bude barem šesti, ali ju je osigurao u trenutku kada je njegov timski kolega Sergio Perez izletio sa staze.

Meksikanac je bio umiješan u incident sa vozačem Hassa Nickom Hulkenbergom i Estebanom Oconom u bolidu Alpina.

U tom trenutku nizozemski automobilista je bio treći, da bi do kraja trke napredovao do druge pozicije i kao trostruki svjetski šampion je prošao kroz cilj dvije sekunde iza Piastrija. Australijanac je tako prvi put u karijeri uspio da se nađe na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, a njemu i novom-starom šampionu na podijumu se pridružio drugi vozač Mclarena Lando Norris.

Verstappen se na taj način pridružio društvu u kojem su Ayrton Senna, Niki Lauda, Jackie Stewart i Jack Brebam kao trostruki svjetski šampioni. Više titula od njih osvojili su – Alen Prost i Sebastian Vettel po četiri, Juan Manuel Fangio pet i Michael Schumacher i Lewis Hamilton po sedam. Nizozemac je također Red Bullu donio sedmu titulu u konkurenciji vozača, dok je austrijski tim još ranije osigurao naslov prvaka među konstruktorima.

Russell je morao da se zadovolji četvrtim mjestom, ispred timskog kolege Hamiltona, koji se probio u finišu poslije starta sa 12. pozicije. Šesti je bio Sainz, ispred Charlesa Leclerca u drugom Ferrariju, dok je posljednji bod pripao Alexu Albonu iz Williamsa. Među najboljom desetoricom našli su se i dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso i Pier Gasly u drugom Alpinu, prenosi Sport Klub.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo