13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

10.10.2023 / 16:48 BiH - Napravljen pomak

Korigovan projekt: Pripreme za radove na zadnjoj dionice Sarajevske zaobilaznice

Korigovan projekt: Pripreme za radove na zadnjoj dionice Sarajevske zaobilaznice
Foto: Vijesti.ba

Za par mjeseci biće pune tri godine od početka gradnje zadnje dionice Sarajevske zaobilaznice od Vlakova do Mostarskog raskršća. Rok je već sada probijen za ravno 20 mjeseci.

Ipak, čini se da su se stvari na izgradnji preostalih 20 posto radova na LOT-u 3B počele kretati u pozitivnom smjeru. Iz Autocesta FBIH su za Vijesti.ba potvridili da su u prethodnom peroidu održali sastanke sa predstavnicima lokalne zajednice.

- Na sastancima su prihvaćeni određeni opravdani zahtjevi lokalne zajednice, kao i rješenje pristupa JU "Sedma osnovna škola" Ilidža. U skladu s dogovorima, rješenja i zahtjevi lokalne zajednice uključeni su u korigovani projekat. U toku je priprema projektnog rješenja sa uvaženim i dogovorenim zahtjevima. Također, novim projektnim rješenjem obuhvaćen je i pristup JU "Sedma osnovna škola" Ilidža, navode iz Autocesta.

Dodaju da će odmah po kompletiranju, projektn dokumentacije biti zvanično upućena na saglasnost Općini Ilidža i Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo, nakon čega bi se ishodovala i dopuna Urbanističke saglasnosti i Odobrenje za građenje.

- Po dobivanju potrebnih dozvola pristupit će se nastavku izgradnje LOT-a 3B i potrebno je šest mjeseci za završetak svih radova, navode iz Autocesta FBIH.

Načelnik Općine Ilidža u nedavnom je intervjuu za Vijesti.ba rekao da su načelno saglasni sa zadnjim prijedlogom kojeg su dobili od Autocesta, te da su organizovali javnu raspravu u mjesnoj zajednici Blažuj, gdje pripada LOT 3B.

- To je jedan pokazatelj vrlo loše prethodne Uprave Autocesta FBIH koja je bukvalno zloupotrijebila tu dionicu dole, uradila niz nekih promjena na terenu koje nisu bile projektom predviđene, projekat je bio iz 2009. godine, a realizovao se 2021. Veliki broj promjena se desio na toj trasi. Bez da su to provjerili, krenuli su u te radove, onda su krenuli prilagođavati te radove projektanti i izvođač na neke druge načine, raznim poduhvatima i zloupotrebama… ali i nekim zloupotrebama nas kao nekoga ko je stvarno imao dobru volju da to riješi. I na kraju, jedina nam je opcija bila da, kroz službe inspekcije, obustavimo tamo radove i mi smo to uradili prije nekih godinu dana, pojasnio je Muzur.

Dodaje da su dolaskom nove Uprave Autocesta, obavili nekoliko sastanka.

- Zadnji put smo dobili rješenje koje je čak bolje od onoga što smo tražili, da će biti obezbijeđen pristup i za osnovnu školu i za poslovnu zonu i gore na početku LOT-a 3B, priključak od autoputa će imati kružni tok kojim ćemo omogućiti pristup svima. Mi smo proveli javnu raspravu sa našim građanima, upoznali ih, oni su prihvatili taj prijedlog. Mi smo dali povratnu informaciju Autocestama i očekujemo da bi to moglo jako brzo krenuti u realizaciju, kaže nam Muzur.

Iz Autocesta FBIH navode da su opredjeljenji za završetak Sarajevske obilaznice prioritetan, te da se poduzimaju sve aktivnosti s ciljem nastavka i završetka izgradnje LOT 3B.

- Završetkom izgradnje LOT 3B unaprijedit će se položaj privrednih subjekata u pogledu infrastrukturnog okruženja na lokalitetu Općine Ilidža te će se podići standard lokalnog stanovništva, kažu iz ovog Javnog preduzeća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo