13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

11.10.2023 / 16:21 Svijet - Muhasilović: za Vijesti.ba

Hamas želi sveopšti rat, ako ne uspiju nemaju šanse protiv Izraela

Hamas želi sveopšti rat, ako ne uspiju nemaju šanse protiv Izraela
Foto: Vijesti.ba

Profesor međunarodnih odnosa Jahja Muhasilović je u razgovoru za Vijesti.ba komentarisao dešavanja u pojasu Gaze i utjecaj tih dešavanja na regionalna i geopolitička dešavanja.dobio instrukcije za rat, Izraelu ovo odgovara ovo što se desilo.

Muhasilović ističe da će Izrael sigurno ići u čišćenje Hamas grupacije iz pojasa Gaze.

- Oni će pokušati, ali sumnjam da će to uspjeti sasvim uraditi. Više mi se čini da će ići na scenariji sa Nagorno-Karabakh, da osvoje mali dio teritorije i zatim uzimati parče po parče iz godine u godinu. I onda praviti takav pritisak uz pomoć Egipta, da se većina stanovništva Gaze iseli te da se krene u postepenu aneksiju i onda vraćanje pod kontrolu Izraela. Jer, podsjetimo Gaza je do 2006. godine bila pod otvorenom okupacijom izraelske vojske, kaže on.

Naglasio je da uspjeh Hamasa ovisi od podrške drugih palestinskih skupina kao i od podrške regionalnih faktora.

- Hamas pokušava na sve načine da se odbrani od izraelske avijacije, što je teško moguće, a sa druge strane trude se da što više militantnih skupina, uključujući i Hezbollah i brojnu palestinsku dijasporu, uključe u sveopšti rat protiv Izraela. Oni stalno pozivaju na tu podršku, ako ostanu bez te podrške drugih grupacija na Bliskom istoku, bojim se da sami nemaju mnogo šanse protiv Izraela, izjavio je profesor Jahja Muhasilović za Vijesti.ba.

Muhasilović ističe da je očito da je globalna javnost po ovom pitanju duboko podijeljena, kao i da ovaj sukob oslikava velika geopolitička previranja.

- Velike sile su po ovom pitanju dosta podijeljenije, što nam zapravo pokazuje više stvari. Prvo nam pokazuje da nema više unipolarnog svijeta, u kojem Sjedinjenje Američke Države i politički zapad diktiraju globalne tokove. Ulazimo paralelno i u bipolarni svijet, koji je trenutno u formiranju. A dok ne uđe u fazu bipolarnosti, gdje će biti dvije sile i to kako se sada čini Kina i SAD, koji će onda diktirati globalnu politiku.

Dodaje da se trenutno nalazimo u fazi multipolarnosti, gdje u suštini i globalni i lokalni akteri vode aktivne politike i polako se svrstavaju blokovi.

- Vidimo i da po ovom pitanju postoje neka dva opšta bloka, politički Zapad na kojem trenutno doduše ne postoji kohezija, podržava poziciju Izraela. Dok s druge strane, vidimo ove druge sile koje nisu na zapadu, odnosno globalni jug. Iako i tu nema kohezije, ali uglavnom podržavaju Hamas odnosno Palestinu u ovoj borbi, kazao je on.

On se osvrnuo i na ulogu regionalnih sila Turske i Irana i način na koji će pokušati da se postave u budućim dešavanjima.

- Konkretno što se tiče uloga Turske i Irana, oni ovdje mogu biti game changer. Iran jeste indirektno involviran u ovaj sukob, mada se konstantno ograđuje da ne želi direktan sukob sa Sjedinjenim Državama. Vidimo da ni u SAD-u barem trenutno kako se čini, nema želje da se ide u direktnu konfrontaciju sa Iranom, a Izrael, ne može ići u ovim okolnostima u direktnu konfrontaciju sa Iranom, jer trenutno ratuje na dva fronta, protiv Hamasa na jugu i protiv Hezbollaha na sjeveru. Tako da ni oni trenutno nemaju kapaciteta da krenu frontalno protiv Irana, navodi.

Dodaje da će oni vjerovatno gledati da neutraliziraju iranske proxy koji se nalaze na Bliskom Istoku.

- Turska trenutno poziva na prekid vatre i pravi sebi poziciju da na neki način budu broker i zajedno sa Egiptom medijator pomirenja između Hamasa i Izraela, što se u ovim okolnostima čini malo vjervatnim, iako kroz vrijeme sigurno će se osjetiti neka potreba. Mada, bitno je da se zna da bi direktno uključivanje Turske i Irana na stranu Palestine, vjerovatno prevagnulo rat. Ukoliko bi došlo do direktno uključivanja regionalnih aktera na stranu Palestine, to bi moglo da izazove sveregionalni rat koji bi bilo teško kontrolisati, i koji bi mogao da se pretvori u neku vrstu globalnog rata, pojašnjava Muhasilović.

Osvrnuo se i na iznenađujući uspjeh Hamasa da nadmudri i iznenadi izraelski sigurnosni aparat.

- Ono što mi vidimo na terenu što se konkretno desilo jeste da je Hamas uspio da neutralizira sistem za protuzračnu uzbunu, odnosno sisteme koji su trebali prvi da reaguju na raketne napade. Hamas je to uspješno neutralizirao. To nam zapravo pokazuje da sigurno iza Hamasa neko stoji, najvjerovatnije Iran, ali indirektno i Rusija. Oni su definitivno dobili instrukcije kako da pokrenu ovaj rat, kategoričan je Muhasilović.

Govorio je i o mogućnosti da Izrael od ovoga sukoba višestruko profitira na rješavanju unutrašnjih pitanja kao i na geopolitičkom planu.

- Dugoročno gledano, iako mi za to nemamo dokaza, ja vjerujem da je Izraelu na neki način ovo odgovaralo da se desi. Prvo zbog zločina, koje je Hamas činio nad izraelskim civilima, koje je nemoguće ignoririsati. Činjenica jeste da se više zločina počinilo sa izraelske strane, odnosno ubijanje palestinskih civila. No, slike koje su ovih dana kružile svijetom, gdje oni odvlače izraelske civile i ubijaju, na neki način su stvorile i dodatno polarizirale globalnu javnost i dali legitimitet Izraelu za ono što radi, barem u očima javnosti. Mada mislim da sa druge strane ovo Izraelu dugoročno i odgovara. Iz razloga što sada imaju i međunarodni alibi da krenu u otvoreno etničko čišćenje Palestinaca iz pojasa Gaze. Mi vidimo iz izjava izraelskih zvaničnika da oni jednostavno ne skrivaju svoje ambicije u smislu čišćenja Palestinaca iz tog pojasa. Bojim se da ukoliko ne dođe do uključenja regionalnih sila koje bi podržale palestinsku stranu, Izraelci bi mogli uspjeti u svojoj nakani. Možda ne baš u prvih nekoliko mjeseci, ali u periodu od nekoliko godina bi moglo doći do neutralizacije Hamasa u Gazi, ali mislim da će ići dalje, zaključio je profesor Muhasilović. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo