21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

16.10.2023 / 07:45 Svijet - Tržište

Cijene nafte snažno porasle zbog sukoba na Bliskom istoku

Cijene nafte snažno porasle zbog sukoba na Bliskom istoku
Foto: Profimedia

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloge sedmice snažno porasle jer se trgovci plaše da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 7,5 posto, na 90,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto, na 87,69 dolara.

Nakon što je sedam dana prije potonula više od 11 posto, na londonskom je tržištu cijena nafte prošloge sedmice nadoknadila dobar dio tih gubitaka.

Cijele sedmcie cijene nafte kretale su se u relativno uskom rasponu da bi u petak snažno porasle, što je ponajviše posljedica sukoba na Bliskom istoku između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela.

Nakon sedam  dana zračnih napada na područje Gaze, kao odgovor na nedavni napad Hamasa, Izrael je u petak najavio kopnene operacije na području Gaze.Do tada sukob na Bliskom istoku nije znatnije utica na opskrbu naftom u svijetu jer Izrael nije veliki proizvođač. Međutim, trgovci se plaše eskalacije sukoba, uključenja još nekih zemalja iz regije, i razmatraju kako bi to moglo utjecati na opskrbu nafte iz cijele te regije.

Cijene nafte skočile su u petak i zbog toga što je SAD izrekao prve kazne vlasnicima tankera za servisiranje izvoza ruskih pošiljki s prekoračenim cjenovnim limitom od 60 dolara po barelu.

Taj limit utvrđen je na razini skupine G7 kako bi se smanjio ruski prihod od prodaje nafte. Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte i veliki izvoznik, a stroži američki nadzor njezinih isporuka mogao bi smanjiti opskrbu, strahuju na tržištima.

Analitičari skok cijena pripisuju i procjeni Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o padu zaliha na kraju godine.

'Cijene su porasle nakon što je OPEC objavio da u ovom tromjesečju očekuje pad zaliha sirove nafte za tri miliona barela dnevno. Procjena ne uzima u obzir moguće nove poremećaje u opskrbi zbog rata Izraela i Hamasa', kaže David Hynes iz ANZ-a.

Nakon prošlosedmičnog rasta, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine gotovo 6 posto, a na američkom tržištu oko 9 posto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo