8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 5°C

23.10.2023 / 08:12 Auto-Moto - Austin

Verstappen u SAD-u upisao 50. pobjedu u karijeri, Hamilton i Leclerc diskvalifikovani

Verstappen u SAD-u upisao 50. pobjedu u karijeri, Hamilton i Leclerc diskvalifikovani
Foto: X
Lewis Hamilton i Charles Leclerc diskvalifikovani su poslije Velike nagrade SAD. Poslije trke u Austinu, tehnički tim FIA ustanovio je nepravilnosti kod njihovih bolida, što ih je skupo koštalo.

Hamilton, koji je imao još jednu lošu sezonu, bio je završio kao drugi, pri tom je zadavao muke Maxu Verstappenu sve do kraja, a Mercedes je u Austinu premijerno isprobao promjene na vozilu.

Verstappen je na taj način stigao do jubilarne 50. pobjede u karijeri. On je krenuo sa šeste startne pozicije i lagano se probijao do samog vrha, te je upisao 15. pobjedu ove sezone i izjednačio prošlogodišnji rekord.

Leclerc, vozač Ferrarija, završio je na šestoj poziciji, malo ispred drugog vozača Mercedesa Georgea Russella.

I Mercedes i Ferrari mogu da se žale na odluku.

Hamiltonova diskvalifikacija znači da je Lando Norris završio kao drugi, a da će posljednje mjesto na podijumu zauzeti Carlos Sainz. Sergio Perez je sada četvrti i tako je u poretku vozača kao drugi uvećao prednost u odnosu na Hamiltona.

Russell je sada peti, Pier Gasly šesti, Lans Stroll sedmi, a Yuki Tsunoda osmi. Također, Williams sada dobija bodove sa oba bolida – Alex Albon je deveti, a Logan Sargent deseti, što su njegovi prvi bodovi u F1.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo