8°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

02.11.2023 / 12:17 SHOW - "Zatvor na otvorenom"

Angelina Jolie kritikovala Izrael: Gaza postaje masovna grobnica

Angelina Jolie kritikovala Izrael: Gaza postaje masovna grobnica
Foto: Agencije
Američka glumica i bivša izaslanica Ujedinjenih naroda za izbjeglice Angelina Jolie optužila je Izrael za 'bombardovanje zarobljenog stanovništva koje nema gdje pobjeći', ...

... osvrćući se na izraelske zračne napade na izbjeglički kamp Jabalia u Gazi, u kojem je ubijeno i ranjeno na stotine palestinskih civila.

Holivudska zvijezda objavila je oštru poruku na društvenoj mreži Instagramu i uz nju podijelila sliku trga u Jabaliji kojeg su u potpunosti izbrisali izraelski ratni avioni, te rekla da je 'Gaza otvoreni prostor u zatvoru gotovo dva desetljeća i sad sve brže postaje masovna grobnica.'

- Ovo je namjerno bombardovanje zarobljenog stanovništva koje nema gdje pobjeći. Gaza je zatvor na otvorenom gotovo dva desetljeća i brzo postaje masovna grobnica – napisala je Jolie, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

- Četrdeset posto ubijenih su nevina djeca. Ubijaju se cijele porodice. Dok svijet gleda i uz aktivnu podršku mnogih vlada, milioni palestinskih civila - djece, žena, porodice - bivaju kolektivno kažnjavani i dehumanizirani, dok su uskraćena hrana, lijekovi i humanitarna pomoć protivno međunarodnom pravu - dodala je.

Jolie je upozorila da su svjetski čelnici sukrivci za te zločine odbijajući zahtijevati humanitarni prekid vatre i blokirajući Vijeće sigurnosti UN-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo