14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.11.2023 / 11:17 Crna hronika - Iz zraka

Foto / Video: Šteta na sarajevskoj pijaci Kvadrant milionska

Pijaca Kvadrant u sarajevskom naselju Otoka u jučerašnjem požaru izgorjela je skoro u potpunosti.

Uviđaj još nije okončan, a uzrok požara još nije utvrđen.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je obećala podršku.

Direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo Jasmin Terović kazao je Feni da je nakon saniranja požara najbitnije pomoći ljudima kojima je prodaja na ovoj pijaci bila jedini izvor prihoda.

Istakao je da je na pijaci ukupno bilo 185 boksova sa 55 korisnika.

- Velika je vrijednost robe koja se nalazila u boksovima, i vrijedost robe zavisi od korisnika do korisnika koji je imao koju vrstu robe. Pričinjena je velika šteta. Prema prvim informacijama kojima raspolažemo izgorjelo je 80 posto i milionska je šteta sigurno - kazao je Terović, koji se nalazi trenutno na pijaci "Kvadrant".

Naglasio je da danas u toku istražne radnje i uviđaj.

- Trenutno se radi na tome i ja se nadam da će to ubrzo biti završeno kako bi što prije mogli mi svoj dio posla uzeti i krenuti u raščišćavanje pijace i bukvalno saniranje i pomoć korisnicima, da vidimo sa osnivačem i drugim nivoima vlasti kako na koji način se može pomoći - kazao je Terović.

Prema njegovim riječima, priorit je da se ljudima omogući ponovno prostor da rade, ali je naglasio i da to nije dovoljno jer će se njima morati pomoći i u finansijskom smislu.

- Oni moraju ponovno kupiti robu, jer je roba izgorjela. Zatražit ćemo pomoć od nadležnih institucija, Vlade KS, Grada Sarajevo, općina da vidimo ko šta može pomoći - poručio je Terović.


(Vijesti.ba)Izdvajamo