8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

08.11.2023 / 10:04 Fudbal - Početak nove ere

Saudijci ušli u Željezničar, šta dobija klub sa Grbavice?

Saudijci ušli u Željezničar, šta dobija klub sa Grbavice?

Dolazak trenera Abdulhakeema Al Tuwaijrija u Željezničar predstavlja veliko iznenađenje za sve, osim za one koji pomno prate svakodnevna dešavanja u klubu sa Grbavice.

Riječ je o čovjeku koji je u Željezničar stigao preko programa Future Falcons, koji je povezan sa Nogometnim savezom Saudijske Arabije, a s kojim Plavi već mjesecima imaju saradnju.

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci, kada se Željezničar 'uvezao' sa Romeom Jozakom, tehničkim direktorom za fudbalski razvoj u Fudbalskom savezu Saudijske Arabije. Zapravo je Jozak glavni čovjek za razvojnu strategiju kopletnog projekta FS Saudijske Arabije, koji već sarađuje sa brojnim evropskim klubovima među kojim je sada i Željezničar.

Jozaka javnost najviše zna po vođenju Dinamove omladinske škole. U to vrijeme, zagrebački klub je proizveo neke od najvećih talenata u Evropi, koji i danas čine okosnicu kako vodećih klubova Lige prvaka, tako i hrvatske reprezentacije.

Elitni program Future Falcons (Budući Sokolovi) na Grbavicu je već doveo i nekoliko fudbalera, od kojih je jedan trenutno član prvog tima - Abdulmalik Al-Jaber. Ovog veznjaka, koji igra za U19 i U21 reprezentaciju Saudijske Arabije, mnogi smatraju jednim od najvećih saudijskih talenata koji je u bliskoj prošlosti prošao školu zagrebačkog Dinama.

Može se reći da je Al Jaber, kao i još mnogi mladi fudbaleri, 'državni projekat' Saudijske Arabije u nadi da će, u godinama koje dolaze, biti uzdanica A selekcije ove zemlje. Zahvaljujući ovim programima FS Saudijske Arabije i Ministarstva sporta te zemlje, mladih arapskih fudbalera je sve više u evropskim klubovima, a najbolji od njih će se na kraju izboriti za profesionalne ugovore i plan je da naprave velike karijere.

Dalji planovi Saudijaca su da u evropski fudbal uključe i svoje trenere, koji su prošli edukaciju i praksu u evropskim klubovima, a Al-Tuwaijri je prvi koji će dobiti priliku kao glavni trener i kao takav predstavlja veliki uspjeh za cijeli projekat Future Falcons. U timu Al-Tuwaijiriju bit će i pomoćni trener Carlo Luca Guerra iz Italije, a njima dvojici će se uskoro priključiti još jedan inostrani trener, a navodno je riječ o Francuzu sa iskusvom rada u ligama petice. 

Kada je konkretno riječ o Željezničaru i svemu što za njega nosi ova saradnja, važno je naglasiti da će Saudijci plaćati sve "svoje" ljude u stručnom štabu, a plan je da čak i ulože u dovođenje pojačanja tokom zimskog prelaznog roka. Ponukan lošim iskustvima iz prethodnog, Željezničar je svakako planirao ozbiljnije ući u jačanje igračkog kadra na polusezoni, a nakon uspostavljanja ove saradnje za očekivati je da mu na raspolaganju bude i znatno više sredstava.

Priča sa Saudijcima se ne završava na treneru i njegovim pomoćnicima. Postoje nezvanične najave da bi se Željezničar, nakon odlaska predsjednika Edisa Kovačevića, mogao okrenuti inostranim investitorima, a ne bi bilo čudo da to bude neka kompanija ili biznismen iz Saudijske Arabije. Važno je napomenuti da dolazak trenutke saudijske garniture nije direktno povezan sa investitorima, što je naglasio i potpredsjednik FK Željezničar Jusuf Tanović.

"Naša saradnja je poslovno-tehničke prirode i ovaj dogovor nema nikakve veze s potencijalnim investitorom. Ovo je poslovno-tehničko partnerstvo. Trenutno finaliziramo elemente šireg partnerstva sa saudijskim programom. Predstojeća saradnja pruža dobru priliku za snažan razvoj sportskog segmenta kluba. Tu je i Romeo Jozak koji radi u Saudijskoj Arabiji, vrhunski stručnjak i prijatelj našeg kluba. Uz njegov rad će ovo partnerstvo stvoriti win-win situaciju za obje strane", jučer je poručio Tanović.

Benefite saradnje sa Saudijcima već vide juniori kluba sa Grbavice, koji učestvuju na superjakom juniorskom turniru koji se igra u Španiji. Mladi fudbaleri Željezničara danas igraju protiv Benfice, a čeka ih duel i sa slavnim Real Madridom. U pozadini cijele priče oko ulaska Saudijaca ne samo u Željezničar, već i u druge klubove stoji Mundijal i želja da ova zemlja postane svjetska fudbalska velesila.

Saudijska Arabija dobila je organizaciju Svjetskog prvenstva 2034. godine, a pripreme za to uveliko traju. Već je poznato da je njihova Super liga doživjela strašnu ekspanziju dolaksom zvijezda poput Cristiana Ronalda, Karima Benzeme i ostalih zvijezda, pa je za očekivati da za deset godina to bude već uveliko priznata i cijenjena liga u cijelom svjetu.

Koliko Saudijcima znači promocija, dovoljno govori i skupi ugovor koji je sa ovom državom potpisao Cristiano Ronaldo, koji se obavezao da će biti promotor ove zemlje u kampanjama za Svjetsko prvenstvo.

Saudijac na klupi bilo kojeg evropskog kluba, pa tako i Željezničara, jeste neobična pojava, ali neće biti iznenađenje ako sarajevski klub bude samo 'okidač' za njihov masovniji dolazak na evropsko tlo u narednom periodu.

Šta će Željezničar s time dobiti za sada se ne može reći, ali nema sumnje da ova saradnja nudi realnu opciju za veliki Željin iskorak u smislu organizacije i rezultata. Moglo bi se čak reći i da Plavi u ovom momentu nemaju šta izgubiti i da je ovo pokušaj nečega novog, neke promjene koju će svakako biti zanimljivo dalje pratiti.

Ako priča Željezničara i Saudijaca pođe po planu, klub sa Grbavice bi uskoro trebao biti mnogo konkurentniji vodećim klubovima lige Zrinjskom, Borcu i Sarajevu, koji su u odnosu na Plave napravili popriličan iskorak - čak više organizacijski nego rezultatski.

V. Vukmirović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo