13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

14.11.2023 / 18:16 Politika - (Hiper)aktivnosti na X-u

Deset puta u 24 sata: Dodik reaguje na sve redom, po više puta

Deset puta u 24 sata: Dodik reaguje na sve redom, po više puta
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik RS Milorad Dodik u posljednjih 24 sata je čak deset puta reagovao na različite izjave i poteze.

Krenuo je sa reakcijom na izjave lidera PDP-a Branislava Borenovića, kazavši da je “priča opozicije koja bi RS uvela u EU naučna fantastika”.

Potom je poručio kako RS “odlično zna šta treba da se uradi za napredak BiH ka Evropskoj uniji”: "To znači da nema stranih sudija, nema lažnog Schmidta, dogovor predstavnika tri naroda je ključ svakog napretka. Sve ostalo je zavaravanje i priča za malu djecu”.

U trećoj rekaciji je uputio poruke Denisu Zvizdiću i Denisu Bećiroviću za koje je rekao da “najbolje rade na rušenju BiH”. “Svojom ostrašćenom mržnjom prema Srpskoj samo narod u Federaciji guraju u provaliju”, naveo je Dodik.

I četvrtu reakciju je posvetio Bećiroviću, naveo je da ne zna čovjek da li bi se smijao ili bi plakao kad pročita da Denis Bećirović kaže da je legalista, te da stvarno zvuči kao Komšić. “Bilo bi dobro i za Srpsku, jer njihova politika ruši i ovo malo BiH što postoji u ovom obliku u kakvom je danas znamo”, napisao je Dodik.

Peta reakcija bila je posvećena Elmedinu Konakoviću, za kojeg je naveo da mu je “predlagao da k'o fol uđemo u konflikt kako bi ojačao 'kod svojih'. “Jadno, neostvarivo, mislim ovo 'kod svojih'", napisao je Dodik.

Šesta je bila poruka OHR-u, kojem Dodik poručuje da pitanje imovine nije niti će biti tema. “OHR nema što davati procjene, osim ako se ne radi o njegovom gašenju, što je uvjet za daljnji napredak BiH ka EU”, navodi Dodik.

A onda je u sedmoj prešao opet na EU. “Bez dijaloga i međusobnog poštovanja, BiH neće u Evropsku uniju, naglasio je predsjednik Republike Srpske”.

U osmoj ponovo o Konakoviću. Poručuje mu da “populizmom i podvalama ne može prikriti poltronstvo i da se Srpska ne može izbjeći”. U istoj je rekciji iznio je teške optužbe na račun američkog ambasadora Michaela Murphya i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

A onda je sve kompilirao i dodatno proširio u devetom istupu, u izjavi Srni.

“Haos u BiH do kojeg su doveli stranci i razne spodobe "trojke" dovešće do konačnog razlaza državne zajednice BiH”. Na meti su opet i stranci, a spisak ostrašćenih priširio je “spodobom i smutljivcem koi je umislio da je ministar”, što su riječi koje je Dodik koristio za ministra Ramu Isaka. Još jednom, po treći put, Bećirovića optužio da nanosi štetu BiH.

Puni krug od deset reakcija zaokružio je opet s predsjednikom PDP-a.

"Ko čemu, Borenović o meni. Stvarno ovaj nema pojma ni oko čega. Vodi Šmita kući pa se igrajte tamo. Poznato je i šta si ga molio. Šmit je sam pričao o tome, a ti i dalje ništa ne razumeš. Niko ne može protiv suda naroda, pa ni ti", napisao je Dodik upravo na X-u.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo