13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

14.11.2023 / 20:38 Svijet - Užasna situacija

Guterres: U ime čovječanstva prestanite; Cohen: Ne zaslužuje biti šef UN-a

Guterres: U ime čovječanstva prestanite; Cohen: Ne zaslužuje biti šef UN-a
Foto: Vijesti.ba
Šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "duboko je uznemiren užasnom situacijom i dramatičnim gubitkom života u nekoliko bolnica u Gazi".

Rekao je to njegov glasnogovornik u saopćenju. Portparol je razgovarao sa novinarima, prateći čitav dan izveštaje o pogoršanju uslova u tamošnjim bolnicama dok se bore bez struje i tela koja se raspadaju.

"U ime čovječanstva, generalni sekretar poziva na hitan humanitarni prekid vatre", dodao je portparol.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen govorio je u UN-u u Ženevi, gdje je kritikovao i Crveni križ i šefa UN-a Antonija Guterresa.

"Guterres ne zaslužuje biti čelnik Ujedinjenih naroda," rekao je Cohen na konferenciji za novinare.

"Guterres ne promoviše nikakav mirovni proces u regionu," rekao je - i sugerisao da je previše blizak Iranu.

O Crvenom krstu - s kojim se sastao, kao i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji - Cohen je rekao da bi "trebalo biti glasnije i jasnije sa svojom izjavom i pritiskom" da se oslobode taoci.

Predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ponovila je svoju posvećenost radu na oslobađanju talaca, dok se susrela sa porodicama zarobljenih.

Objavom na društvenim mrežama nakon skupa, Mirjana Špoljarić je rekla: "Taoci moraju odmah biti pušteni. MKCK neće prestati raditi na tome da im se pristupi: i trebamo postići sporazume koji će nam omogućiti da radimo."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo