14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

14.11.2023 / 23:26 Fudbal - Anwar El Ghazi

Protjeran iz kluba zbog podrške Palestini, a sada tuži njemački klub

Protjeran iz kluba zbog podrške Palestini, a sada tuži njemački klub
Foto: Agencije
Njemački prvoligaš Mainz otpustio je nizozemskog nogometaša Anwara El Ghazija zbog objave na Instagramu, kojom je podržao Palestince nakon izbijanja oružanog sukoba s Izraelom i bombardiranja Gaze.

El Ghazi je u Mainz stigao početkom sezone kao slobodan igrač. Nizozemac je u karijeri prethodno igrao za PSV. U karijeri je još nastupao za Ajax, Lille, Aston Villu i Everton, a odigrao je i dvije utakmice za reprezentaciju, prenosi Sport Klub.

Kako javlja njemački list Bild, El Ghazi će tužiti Mainz zbog načina na koji je otišao iz kluba. Navodno ga Mainz uopće nije obavijestio da će dobiti otkaz, što je uobičajena praksa kad se raskida ugovor. Očekuje se da bi predstavnici kluba s igračem mogli na suđenje početkom decembra.

U objavi El Ghazija, koji je inače marokanskog porijekla, pisalo je: “Ovo nije rat. Kad jedna strana odsiječe vodu, hranu i struju drugoj, to nije rat. Kad jedna strana ima nuklearno oružje, to nije rat. Kad jednu stranu finansiraju milijardama dolara, to nije rat.

Kad jedna strana koristi fotografije napravljene pomoću AI-ja kako bi širila dezinformacije o drugoj, to nije rat. Kad društvene mreže cenzuriraju sadržaj jedne, a ne i druge strane, to nije rat. Ovo nije sukob i ovo nije rat. Ovo je genocid i masovno uništenje kojemu svjedočimo.”

El Ghazi je objavu završio rečenicom “od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”, što je politički slogan kojim se zagovara nezavisnost Palestine na cijelom prostoru od rijeke Jordan do Sredozemnog mora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo