5°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

16.11.2023 / 19:55 BiH - Zabrinjavajuće poruke

Zelenski najavio rat na Balkanu, Plenković: Više je mogućih žarišta

Zelenski najavio rat na Balkanu, Plenković: Više je mogućih žarišta
Foto: Pixsell
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel održali su press konferenciju u Banskim dvorima.

Uoči večerašnje radne večere na kojoj će uz njih sudjelovati predsjednica vlade Talijanske Republike Giorgia Meloni, predsjednik vlade Republike Malte Robert Abela i predsjednik vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki.


Komentarisali su izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da Rusija planira izazvati novi rat između dvije zemlje na Balkanu te da će to biti nova ruska distrakcija u svijetu.


"Uvjeren sam da je evropski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje", rekao je Michel na novinarsko pitanje o izjavi Zelenskog.


Plenković je bio rječitiji.


"Poruka predsjednika Zelenskog je vrlo jasna. Jasna je u kontekstu šire destabilizacije cijelog europskog kontinenta. I ruska agresija na Ukrajinu ima, između ostaloga, funkciju da destabilizira države koje su granične s EU", rekao je premijer i naveo primjer Moldavije i Gruzije.


Spomenuo je i vrlo ozbiljan incident paravojnih skupina u Banjskoj, na sjeveru Kosova.


"Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske cijelo vrijeme je učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistoka Evrope, stoga i jesmo zagovaratelji proširenja na naše susjede. Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir, sigurnost, stabilnost i bolje međusobne odnose", kazao je pa dodao:


"Tih žarišta u našem neposrednom susjedstvu može biti i više. Nisam razgovarao s predsjednikom Zelenskim zadnjih dana pa ne mogu dešifrirati na koje je on to točno potencijalno žarište mislio, ali s obzirom na okolnosti, može ih biti više".


Naglasio je važnost proširenja Unije da se osigura mir.


"Zadnje što nam u Europskoj uniji treba je još jedna kriza, još neki rat, još neko žarište koje bi bilo na jugoistoku Europe", rekao je.


Vezano uz pitanje ima li SOA informacija o potencijalnoj prijetnji na Balkanu, rekao je da to treba pitati SOA-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo