20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

17.11.2023 / 14:04 Dijaspora - Tuzlanski muftija

Muftija Fazlović u Ljubljani: Naša dužnost je da sačuvamo svoje temeljne tekovine

Muftija Fazlović u Ljubljani: Naša dužnost je da sačuvamo svoje temeljne tekovine
Foto: Vijesti.ba
Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović danas je održao hutbu u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani, gdje je poručio kako Bošnjaci imaju obavezu da čuvaju svoje temelljne tekovine.

„Od časnih prethodnika smo naslijedili vjeru, domovinu, jezik, kulturu i tradiciju u kojoj je snažno afirmirana svijest o univerzalnim ljudskim vrijednostima, naša dužnost je da sve ovo sačuvamo, unaprijedimo i za buduće generacije osiguramo“, poručio je muftija tuzlanski.

U obraćanju prisutnim vjernicima, muftija Fazlović je podsjetio da dva načela zauzimaju ključno mjesto u cjelokupnom islamskom učenju - vjera u Jednog Boga Allaha Svemogućeg (monoteizam - tevhid) i jedinstvo odnosno zajedništvo muslimana (džemat - ummet).

„Najveća je čast svjedočiti istinu da je samo jedan Bog i to je najuzvišeniji položaj koji čovjek može postići. Osnovno značenje pojma džemat jeste okupljanje i zajedništvo, što je suprotno od razilaženja i razjedinjavanja. Zato smo ponosni na našu ulemu i generacije muslimana koji su ispravno poimali i živjeli islam okupljeni u svojim džematima i Zajednici, a pri tome nisu gubili svijest o pripadnosti muslimanskom Ummetu“, kazao je muftija.

Dodao je da vođeni ovom spoznajom „valja nam i u ovom vremenu neprestano jačati našu odgovornost naspram džemata i njegovih mnogostrukih vrijednosti“.

„Jačanju džematske svijesti možemo svi još više doprinositi. Svijest o pripadnosti džematu neminovno uključuje i privrženost Islamskoj zajednici koju smo stoljećima gradili kao naše zajedničko duhovno institucionalno utočište. Zašto ne bismo imali na umu da se i pripadnici svih drugih religija i kultura identificiraju sa svojim zajednicama, što podrazumijeva poštivanje uspostavljenih pravila koja su omogućila povijesno trajanje tih zajednica? Nije teško uvidjeti da se snaga i utjecaj naroda i zajednica ponajprije izvode iz svijesti o vlastitoj pripadnosti i doprinosu u čuvanju i izgradnji institucija“, naglasio je muftija.

U hutbi je istaknuo da „brojni izvori svjedoče da su se pojedinci iz svih generacija muslimanske povijesti, nadahnuti islamskim učenjima i visokim moralnim načelima, istakli kao duhovni i kulturni preporoditelji u sredinama u kojima su živjeli i djelovali, a da su među njima posebno mjesto zauzimali časni učenjaci s neizbrisivim tragom i pečatom u svim važnim vjerskim i svjetovnim naukama, ali i plemeniti vakifi na čijim impozantnim zadužbinama su se temeljile i razvijale najpoznatije vjerske, kulturne, naučno-obrazovne, socijalne i privredne institucije“.

„A poznato je da su se na ideji i vrijednosti vakufa, te dalekovidosti, dobroj organizaciji i pregalaštvu, nerijetko podizali i razvijali značajni centri i cijeli gradovi. I mnoge bosanske čaršije i znamenite ustanove svijetli su svjedoci čiste vjere i velike nesebičnosti dobrih ljudi iz naše duge prošlosti. A zar vaše zdanje Muslimanskog kulturnog centra u ovom lijepom gradu Ljubljani nije jedno od najljepših svjedočanstava islamske samosvijesti i predanosti, te duboke ljudske solidarnosti u našem vremenu“, kazao je muftija.

Kako je ocijenio, izazovi našeg doba su veoma ozbiljni, i o njima svakodnevno razgovaramo.

„Neka naši razgovori budu plodotvorni. Treba da polazimo od vlastite odgovornosti, ali i da zahtijevajmo od drugih da budu čestiti i predani u ispunjavaju svojih preuzetih zadaća i obaveza. Ne oklijevajmo da mudro i lijepim savjetima upozoravamo jedni druge na pojedinačne i kolektivne emanete koje imamo u porodici i džematu, zajednici i društvu. Nemojmo se vraćati unatrag, gledajmo šta ko od nas treba i mora učiniti u ovom času jer smo kao pojedinci i generacija u cijelosti odgovorni za svoju sadašnjost te u velikoj mjeri za budućnost potomaka“, naglasio je muftija tuzlanski.

Poručio je da su pred nama mnoge mogućnosti, te je vjernike pozvao da brinu o svom džematu i Zajednici.

„Međusobne odnose gradimo i uređujmo na načelima i učenjima naše vjere. Budimo uvijek spremni da odgovorno doprinosimo dobrobiti zemlje u kojoj živimo. Cijenimo i poštujmo sve ljude u skladu s našom plemenitom islamskom etikom i prepoznatljivim kulturnim naslijeđem“, poručio je danas u Ljubljani muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo